Dodik optužio Kolindu da laže Rusima: Ne postoji nikakav problem u radu rafinerije nafte u Brodu

Izvor: Blic, 02.Mar.2017, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik optužio Kolindu da laže Rusima: "Ne postoji nikakav problem u radu rafinerije nafte u Brodu"

Predsednik RS, Milorad Dodik, tvrdi da ne postoji nikakav problem u radu rafinerije nafte u Brodu koja navodno zagađuje okolinu i u susednom Slavonskom Brodu, optuživši hrvatskog predsednika, Kolindu Grabar-Kitarović da je o tome netačno informisala ruskog ministra spoljnih poslova, Sergeja Lavrova.

Uoči odlaska u Moskvu gde bi se danas trebao sastati s Lavrovim, Dodik je ruskoj agenciji Sputnjik kazao da će uz političke teme biti reči i o brodskoj rafineriji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Razgovaraćemo i o nedavnom sastanku koji je gospodin Lavrov imao sa predsednikom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, na kome se govorilo o rafineriji u Brodu. Hrvatska strana uporno nastoji da prikaže problem koji ne postoji i da tako animira ne samo njihova tela već i evropske - izjavio je Dodik.

Hrvatski predsednik i ruski ministar spoljnih poslova su se na sastanku u Nemačkoj dogovorili o merama koje bi trebalo preduzeti kako bi rafinerija u Brodu, koja je u vlasništvu ruskog naftnog diva "Zarubežnjefta", smanjila emisiju štetnih gasova čime bi se uticalo na smanjenje zagađenja vazduha.

Konkretno je dogovoreno da se sprovede postupak gasoficiranja pogona rafinerije što bi smanjilo proizvodnju štetnih supstanci tokom prerade sirove nafte.

Pretpostavka za to je spajanje na gasovod u Hrvatskoj, odnosno u Slavonskom Brodu, što vlast u RS odbija, a Dodik je ponovo istakao da RS "ne želi plin iz Hrvatske" odnosno da će raditi na dodatnom spajanju s gasnom mrežom Srbije, prenosi Index.

- Jako nas interesuje pozicioniranje oko gasovoda koji bi trebao doći u region. Mi želimo biti dio tih rešenja - kazao je Dodik uoči puta u Moskvu istakavši da se RS i dalje nada oživljavanju "Južnog toka".
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dodik optužuje: Kolinda je lagala Ruse

Izvor: Vesti-online.com, 02.Mar.2017

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, tvrdi da ne postoji nikakav problem u radu rafinerije nafte u Brodu koja navodno zagađuje okolinu i u susednom Slavonskom Brodu, optuživši hrvatsku predsednicu, Kolindu Grabar Kitarović da je o tome netačno informisala ruskog ministra spoljnih poslova,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.