Dodik odgovara na optužbe Izetbegovića: Dobro ćemo razmotriti svoju poziciju u BiH

Izvor: Blic, 30.Nov.2012, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik odgovara na optužbe Izetbegovića: Dobro ćemo razmotriti svoju poziciju u BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, pune mržnje prema Republici Srpskoj, uvredljivih i netačnih konstatacija, dodatno upozoravaju Srpsku da pažljivo razmotri poziciju u okviru BiH.

Dodik je naglasio da to uključuje sve mirne i demokratske metode, kao i postupke kojima će Srpska zaštititi svoje interese, saopšteno je iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kabineta predsednika Republike.

"Kakav će biti budući položaj Republike Srpske odlučiće isključivo njeni građani i institucije, a ne Izetbegović, koji je još jednom zloupotrebio instituciju Predsedništva BiH da iznosi lične stavove koji nikoga ne obavezuju", istakao je Dodik.

On je podsetio da je Republika Srpska postojala i prije nego što je konstituisana sadašnja državna zajednica BiH.

"Republika Srpska, koja je konstituisana 9. januara 1992. godine, prije nego što su počela ratna dešavanja u BiH, unela je suverenost u dejtonsku BiH. Zbog svega toga Srpska i srpski narod, koji je bio žrtva genocida u Drugom svjetskom ratu, imaju sve pravne, istorijske i moralne pretpostavke da samostalno odučuju o sudbini i budućem položaju", naglasio je Dodik.

On je pozvao Izetbegovića da javno saopšti koliko je Srba pre rata živelo na teritoriji sadašnje Federacije BiH, a koliko ih živi danas, navodi se u saopštenju.

"Te činjenice jasno će pokazati da je srpski narod bio žrtva etničkog čišćenja u Federaciji BiH. Izetbegoviću predlažem da pažljivije čita Dejtonski mirovni sporazum, koji je međunarodni ugovor, i u kojem se jasno govori o tragičnom sukobu u regionu, a ne o bilo čijoj agresiji", zaključio je Dodik.

Izetbegović je juče izjavio da se "nikada ne sme izgubiti iz vida da je Republika Srpska nastala agresijom, genocidom i etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata i da nema nikakve pravno-istorijsko-moralne preduslove za ostvarenje zahtijeva za eventualnom samostalnošću".

Povezane vesti: Izetbegović: RS nastala agresijom i genocidom Mun kod Dodika: Demilitarizacija nije odgovor za BiH Halilović javno pretio Dodiku i Srpskoj Dodik: Izetbegović da ne govori u ime Srba Lagumdžija: Neću podneti ostavku

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

O budućem položaju Srpske neće odlučivati Izetbegović

Izvor: Cafe.ba, 30.Nov.2012

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, pune mržnje prema Republici Srpskoj, uvredljivih i netačnih konstatacija, dodatno upozoravaju Srpsku da pažljivo razmotri poziciju u okviru BiH.

Nastavak na Cafe.ba...

Novi sukob Dodika i Izetbegovića

Izvor: B92, 01.Dec.2012, 11:34

Banjaluka -- Predsednik RS Milorad Dodik kaže da izjave člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, pune mržnje prema RS, upozoravaju RS da razmotri poziciju u okviru BiH...Dodik je naglasio da to uključuje sve mirne i demokratske metode, kao i postupke kojima će RS zaštititi svoje interese,...

Nastavak na B92...

Dodik: Srbi bili žrtve etničkog čišćenja u BiH

Izvor: Kurir, 01.Dec.2012

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik upozirio je da izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, pune mržnje prema RS, uvredljivih i netačnih konstatacija, dodatno upozoravaju RS da pažljivo razmotri poziciju u okviru BiH...Dodik je naglasio da to uključuje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.