Dodik od Vučića tražio garancije da status Srpske neće biti ugrožen, Srbija za poštovanje Dejtonskog sporazuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2020, 03:10

Dodik od Vučića tražio garancije da status Srpske neće biti ugrožen, Srbija za poštovanje Dejtonskog sporazuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će prvi avion poleteti za aerodrom u Trebinju, koji će zajedno napraviti Srbija i Republika Srpska, do marta 2022. godine.

Predsednik je to preneo novinarima posle razgovora sa predstavnicima Republike Srpske, srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predsednicom RS Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem.

Istakao je da je to bio jedan od najsveobuhvatnijih sastanaka na kome >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je razgovarano o svim aspektima saradnje Srbije i Republike Srpske.

"Analizirali smo što se tiče ekonomske saradnje, sve naše projekte i mi ćemo pre kraja godine i početkom sledeće godine uputiti dodatnu finansijsku podršku Srpskoj, a o iznosu novca ćemo obavestiti javnosti. Nećemo ništa kriti, već ćemo se pohvaliti time", kazao je Vučić.

Dodaje da tu pomoć smatramo našom moralnom obavezom i veoma važnim kako bi naš narod u Srpskoj sačuvao svoja ognjišta i ono što su im preci ostavili.

Vučić je preneo da je razgovarano i jednoj od najzačajnijih tema, a to je gradnja aerodroma u Trebinju, gde Srbija želi da bude vlasnik i upravlja tim aerodromom.

Najavio je da će svakako prvi avion za Trebinje moći da poleti do marta 2022. godine i poručio: Daćemo sve od sebe da to bude i pre kraja 2021. godine.

Dodaje da će biti napravljeni interesni planovi za trebinjski aerodrom i da će Srbija imati svu podršku Republike Srpske u tom projektu.

"To nisu mala ulaganja, sa naše strane ali verujem da će projekat biti isplativ i dugoročno od velikog interesa i za Srbiju i za naš narod u Hercegovini i deo CG i sarajevsko-romanijskoj oblasti".

Vučić je dodao da Srbija razmatra sa Srpskom i opciju učešća naše zemlje u renoviranju i rekonstrukciji aerodroma u Banjaluci.

Na pretnje ratom moramo da odgovaramo mirno

Predsednik Srbije istakao je da je Srbiji, a uveren je i RS očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja, te da na pretnje ratom, koje slušamo gotovo svakog dana, moramo da odgovaramo mirno, trpeljivo i strpljivo.

„Ni na koji način u toj igri ne smemo da učestvujemo“, poručio je Vučić na konferenciji za štampu posle sastanka sa čelnicima RS.

Vučić je preneo da je razgovarano o dokumentu koji je RS uputila njemu, ukazujući da je dobio više pitanja vezano za status Srpske.

„Ne moram da govorim nikome koliko nam je stalo do dobrih odnosa sa RS. Rekao sam da je stav Srbije apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma, i odgovorio sam na svako pitanje“, podvukao je on.

Dodao je da Srbija poštuje sporazume koje je potpisala, jer je to ono što nam garantuje da ćemo biti poštovani od svih u međunarodnoj zajednici, ali je i najbolja garancija za sigurnost naroda u Srbiji i RS.

Kaže da su razgovori vođeni nikada konkretnije, bez praznih floskula, izmišljenih rečenica da se dobije u medijima prostor.

Pogranična industrijska zona između Srpske i Srbije

Vučić je najavio da je napravljen i plan za formiranje zajedničke industrijske zone u pograničnom delu Srbije i BiH i to posebno između mesta u Srbiji i Republici Srpskoj: Ljubovije i Bratunca, Malog Zvornika i Zvornika, kao i da se vidi šta još može da se uradi na potezu između Sremske Rače, Dvorova i Bijeljine.

On je preneo novinarima da će Srbija zajedno raditi sa RS na izgradnji 17 kilometara autoputa od mosta preko Save na granici do Bijeljine.

Na sastanku je, dodaje Vučić, razgovarano i o podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji i da bi ta podrška išla do 12.500 evra, a posebno za razvijanje primarne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta.

Dodaje da je bilo reči o podršci malim preduzećima koja bi dobijala grant sredstva od 45 odsto, koje bi obezbeđivali zajednički Republika Srpska i najvećim delom Srbije, dok bi pet odsto bilo učešće, a 50 odsto bi se obezbedilo preko kreditiranja banaka.

"Takođe, važno je da preduzeća kojima upravlja i čiji je vlasnik država Srbija imaju pravo učešća na tenderima u BiH, a neki su već raspisani. Samo smo zamolili da ta preduzeća mogu da učestvuju u fer ekonomskoj utakmici, pa ko ponudi najbolje i najviše da pobedi".

Jedna od stvari je i tekstilna industrija, dodao je Vučić i podsetio da je u Drvaru otvorena fabrika.

Zajednički praznik Srbije i Srpske - Dan jedinstva, 15. septembar

Srbija i Republika Srpska slaviće ubuduće zajednički praznik - 15. septembar, koji će se obeležavati kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, najavio je Vučić.

"Doneli smo odluku koju ćemo sprovesti u delo. Dogovorili smo i koji datum da predložimo našim drugim organima, to bi bio 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front", rekao je Vučić.

To bi, kako je rekao, bio zajednički obeležen praznik u RS, Srbiji i svim srpskim sredinama širom sveta, gde bi Srbi, ne smetajući nikome, ne čineći ništa ni protiv koga, pokazali da su isti narod, i da je muka, kao i uspeh, jednih, uvek i muka ili uspeh onih drugih.

"Niko nikada neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda", rekao je Vučić i dodao da se prethodnih godina videla kako to treba da se čini, jer čak i kada ne misle isto sa obe strane Drine, nikada se nije mogla čuti loša reč, a kamoli da jedni drugima zabranjuju ulazak.

To će, dodao je, biti i prilika da se ostvaruju i bolji politički, ekonomski rezultati, a bićemo bliži jedni drugima, i bez ugrožavanja ijednog pravnog akta, ili bilo koga drugog.

Vučić je poručio da je važno da se sačuvaju Srbija i RS od bilo kakvih rizika, ugrožavanja i opasnosti.

"Dosta smo muka i ratova imali u prošlosti. Vreme je mira, za razmišljanje o budućnosti i zato sa drugima moramo da razgovaramo, da pronalazimo zajednički jezik. Ali, oni koji misle da pretnjom sukobima i ratovima, mogu da ostvare ciljeve - to je mnogo opasno i uplašeni smo takvim pretnjama i nadam se da nikome neće pasti na pamet da ih sprovede", zaključio je predsednik Srbije.

Ujednačavanje školskih programa, zakon o jeziku i ćirilici

Vučić je istakao je da je razgovor sa predstavnicima Srba iz BiH, do sada najsveobuhvatniji sastanak, na kojem je bilo reči o svim aspektima odnosa i saradnje Srbije i Srpske.

Vučić je istakao da je, pored ostalog, na sastanku dogovoren niz stvari iz oblasti obrazovanja i kulture, te da će se raditi na ujednačavanju školskih programa, bukvara, dok će deca iz RS dolaziti u Srbiju, a iz Srbije u Srpsku, na ekskurzije.

Trebalo bi da se usaglase predmeti Priroda i društvo, Istorija, Geografija, likovno i muzičko, što je do sada bilo usporeno zbog koronavirusa, naveo je predsednik i dodao da će se podsticati bratimljenje škola, naročito onih koje nose isto ime.

Najavio je da će u Srbiji biti donet zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma, dok će u Srpskoj, zbog ustavnih ograničenja, to biti za nijansu drugačije formulisano, ali će biti doneta zajednička deklaracija o očuvanju jezika i pisma.

Vučić je podsetio da je Srbija, uz podršku Srpske već investirala u mnoge stvari koje se tiče zajedničkog sećanja na žrtve, te da zajednički obeležavamo tragedije i nesreće.

U tom smislu, najavio je da će uskoro biti premijerno biti prikazan prvi srpski igrani film o Jasenovcu, verovatno u oktobru.

Vučić je istakao da je danas dogovoreno da se uputi poziv reditelju Emiru Kusturici da snimi film na drugu temu, od "fantastičnog interesa" sa srpski narod, koja povezuje Srbiju i BiH i RS.

Taj film bi, kaže, govorio o problemima iz prošlosti i oslikavao bi mnogo toga iz današnjeg vremena.

"Očekujemo da to bude remek delo. Spremni smo da veći deo finansiranja preuzmemo na sebe", rekao je Vučić i dodao da očekuju da se Kusturica izjasni po tom pitanju.

Takođe, donete je odluka o izgradnji spomen kompleksa Donja Gradina - Jasenovac, jer je želja i namera da na teritoriji RS, bez falsifikovanja istorije i skrivanja činjenica, svi Srbi, gde god da žive, mogu uvek da pronađu spomen obeležje gde će biti jasno obeleženo koliko i kako su Srbi teško stradali i kakve su bile razmere jasenovačkog zločina.

Srbija se neće mešati u izbore u Crnoj Gori,ali ćemo uvek podržavati Srbe

Srbija se neće politički mešati u izborni ciklus u Crnoj Gori na bilo koji način, ali ćemo uvek podržavati svoj narod, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da su ti izbori u Crnoj Gori značajni za srpski narod, ali da je za nas najvažniji popis koji će biti u Crnoj Gori 2021. godine.

Upitan da li je danas razgovarao sa Miloradom Dodikom o izborima u Crnoj Gori, Vučić kaže su danas razgovarali o odnosima Srbije i Republike Srpske i o dobijenom dokument, zatim o ekonomskoj saradnji, kao i saradnji u obrazovanju, kulturi, očuvanju jezika, pisma i drugom.

Vučić je naveo da je razgovarano o celini interesa srpskog naroda, gde god Srbi žive i dodao da značajan deo živi i u Crnoj Gori.

"Želimo da se ne izgubi identitet srpskog naroda, da se sačuvao i da ničim ne ugrožavajući prava crnogorske države sačuvamo jedinstvo koje imamo sa našim narodom i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori", poručio je Vučić.

Dodik: Zahvalan sam na podršci koja stiže iz Srbije

Dodik kaže da je zadovoljan razgovorima sa državnim vrhom Srbije i da je zahvalan na podršci koja u kontinuitetu dolazi iz Srbije za Republiku Srpsku.

"Zahvalni smo za podršku koja u kontinuitetu dolazi od predsednika Aleksandra Vučića i njegovog tima i njihovom razumevanju za Republiku Srpsku i status i stanje srpskog naroda ne samo u RS već i federaciji", rekao je Dodik.

On je nakon sastanka sa predsednikom Vučićem rekao novinarima da je saradnja sa rukovodstvom Srbije dovela do toga da se danas u svim opštinama RS realizuju projekti finansirani od države Srbije.

"To je poruka našem narodu ne samo u materijalnom smislu, već i emotivnom, da Srbija želi i misli da podrži narod na prostoru Republike Srpske", naveo je Dodik.

Zadovoljan je, kako kaže, finalizacijom razgovora vezanih za oblast obrazovanja, kulture, izgradnje spomen prostora Gradina posvećenom stradanju srpskog naroda u Jasenovcu.

Zadovoljan je i dogovorom koji je postignut vezano za jedinstven datum obeležavanja Solunskog fronta kao dana koji će na isti način obeležiti i u Srbiji i R. Srpskoj.

"Želeo sam da sa predsednikom Srbije i rukovodstvo Srbije upoznam sa stanjem stvari i sprovođenjem Dejtonskog sporazuma. Naša politika, je politika mira i tražimo da mir bude trajan i stabilan", naveo je on.

Tražio sam garancije da status RS neće biti ugrožen

Dodik je rekao je u Beogradu da je današnji sastanak sa zvaničnicima Srbije bio sastanak kontinuiteta na kojem je od srpskog predsednika Aleksandra Vučića tražio garancije da status Republike Srpske neće biti ugrožen silom.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je zahvalan Vučiću, koji mu je rekao da neće više biti pogroma Srba i da Srbi moraju da se angažuju na tom pitanju.

Istakao je da je to poruka narodu Republike Srpske da Srbija misli o srpskoj i da želi da podrži narod na prostoru Srpske.

"Veoma smo zadovoljni razgovorima. Bili su veoma uspešni. Zahvalni smo za podršku koja dolazi od Vučića i njegovog tima", rekao je Dodik.

Naveo je da je on taj koji je inicirao razgovor na temu poštovanju Dejtonskog sporazuma , kada je reč o poziciji Republike Srpske i da je ranije predsedniku Srbije dostavljen dokument, u kojem se ukazuje na težak položaj Republike Srpske unutar BiH zbog intervencionizma visokih predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda BiH.

"Inicirao sam te teme. Želeo sam da upoznam predsednika Srbije o tome. Naša politika je politika mira i mi tražimo da mir bude trajan i stabilan. Naša politika nije rat", rekao je Dodik.

Istakao je da Srbija kao potpisnik Dejtona treba da bude upoznata sa situacijom u BiH.

Uvek ga, kazao je, iznenade reči koje dolaze iz Sarajeva, posebno pretnje ratom i poručio da je njegova obaveza da štiti status Srpske.

Zato, istakao je, neće odustati od postavljanja pitanja kako je moguće da neka međunarodna zajednica pravo Kosovu da se izdvoji iz Srbije, a da Republika Srpska nema to pravo.

"Zašto je to problem, ako tražimo odgovor ne samo ovde već i na drugim mestima.

Kako je dozvoljeno odvajanje BiH od Jugoslavije, kakvi su to aršini, ko to kreira i šta je cilj … Zašto jedini imaju pravo a drugi nemaju", upitao je Dodik.

Ocenjujući da se sve što se radi, radi u složenim okolnostima, a da je ogromna pomoć koju RS dobija od Srbije veoma važna, Dodik je poručio da od tih pitanja neće i ne može odustati.

"Nećemo dopustiti da drugi kreiraju situaciju. Nećemo odustati od naših prava.

Ovde, danas i uvek ovde i svuda upozoravaću da je neodrživo da se nastavi sa kršenjem Ustava BiH i da bismo razgovarali neophodno je da Republika Srpska vrati status koji je imala", rekao je Dodik.

Dodao je da se, kako je rekao, neki danas zalažu za promene Ustava BiH, a to je, ističe, za njega dalje razvlašćivanje RS.

"Mi samo hoćemo da sprovodimo Dejtonski sporazum i ne želimo da nam nameću rešenje", poručio je Dodik.

Neko sa strane nameće pitanje Republike Srpske u Vašingtonu

Dodik je  izjavio danas da "neko sa strane" nameće to da li će se i pitanje Republika Srpska pokrenuti na sastanku u Beloj kući u Vašingtonu.

"Da li će se pitanje RS pokrenuti na razgovorima u Vašingtonu? Moram da kažem da neko sa strane nameće to pitanje. Ako se pruži prilika možda da se upotrebi neka argumentacija, ali mi ne tražimo i ne zahtevamo da to tako bude", rekao je Dodik, upitan da li je sa Vučićem razgovarao o tome da li je moguće da se u okviru razgovora o KiM u Beloj kući može pomenuti RS i napraviti komparacija sa RS.

Dodik je rekao da je bio na desetine sličnih razgovora i da će sastanak u Vašingtonu biti težak za Vučića i Srbiju.

Navodeći da je Vučić najbolji predstavnik Srbije za to pitanje, Dodik je primetio da je do pre nekoliko godina kosovsko pitanje bilo za međunarodnu javnost rešeno.

"Vučić je kao odgovoran državnik to pitanje stavio u jedan od važnih prioriteta, sam sebi namećući teret", rekao je Dodik, ističući da je zato danas jasno da nema statusa Kosova i daljeg kretanja ka međunarodnim institucijama bez saglasnosti Srbije, sto je veliki politički kapital.

On je naveo da lično nema poverenja u međunarodnu zajednicu, ali da sa njom mora da sarađuje.

"Podržavam stav predsednika Vučića i mogu da svedočim da je posvećenost u tom stavu položaj srpskog naroda i države" rekao je Dodik.

Dodik kaže da Amerikanci dobro znaju šta su radili u BiH.

"Od nas traže zahvalnost za postojanje RS, a RS je formirana kao nezavisna država, ušla je u rat da odbrani svoj narod, a unela je svoju samostalnost i integritet u ono što se zove BiH. Mi to tako vidimo, a Amerikanci vide drugačije", rekao je Dodik.

On kaže da je RS zahvalna za Dejtonski sporazum, ali nije za kršenje, za koje je delimično optužio i SAD.

On kaže da RS ne želi da optereti Srbiju u tom pogledu, ali da će informisati Srbiju o svemu tome.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić i Brnabićeva sa Dodikom i predstavnicima RS

Izvor: RTS, 26.Avg.2020

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastali su se sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.