Dodik navija za Đokića

Izvor: Blic, 21.Okt.2009, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik navija za Đokića

Banjaluka - Predstojeći kongres Socijalističke partije RS, planiran za 14. novembar u Banjaluci, za ovu stranku neće biti samo izborni, nego će od njega zavisiti da li socijalisti ostaju deo vladajuće koalicije godinu dana pred izbore. Kako saznajemo u ovoj stranci, većina kadrova nije spremna na rizik odvajanja od SNSD i DNS, što je realno u slučaju pobede aktuelnog načelnika Foče i potpredsednika stranke Zdravko Krsmanović koji u tom slučaju najavljuje uslove Miloradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dodiku i Marku Paviću. U SNSD već poručuju da je Krsmanovićev program za njih neprihvatljiv i da on nema šta da traži u vlasti. Sve to, tvrde naši izvori, dovoljno je da sadašnji lider Petar Đokić pobedi, ali tesnom većinom.

Osim „neprihvatljivog” programa, aktuelnoj vlasti najviše smeta Krsmanovićeva bliskost sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, na čijim prijemima je rado viđen gost.

Kako „EuroBlic” saznaje u SP, ako Krsmanović koji važi za ljutog protivnika Đokiću, ali i Dodiku, izgubi, to bi najverovatnije značilo njegov izlazak iz partije koja u NSRS ima tri poslanika, kao što su to, nakon poraza, nekada uradili i Dragutin Ilić, Neđo Đurić...

Izvor „EuroBlica” u SP tvrdi da je Đokićev najveći adut „to što zastupa dosadašnju politiku stranke, a to je zadržavanje Dejtonskog uređenja BiH i jačanje veza sa strankama levice u regionu i svetu”. Najveći mu je nadostatak, kaže, to što „nikad nije bio čovek koji je znao lupiti šakom o sto i reći da nešto više ne može tako, kao i loša unutarstranačka organizacija”.

S druge strane, kaže on, Krsmanovića podržavaju odbori SP koji na prošlim izborima nisu prošli cenzus od tri odsto, „a sve u cilju očuvanja svojih pozicija”.

Zdravko Krsmanović nije želeo da komentariše eventualni izlazak iz SP jer je uveren da će sledećeg meseca u Banjaluci pobediti Đokića, ali i sve ostale protivkandidate. Tvrdi da ima podršku oko 90 odsto opštinskih odbora SP „koji žele promenu u stranci čiji rezultati su sve gori”. Vladajuću koaliciju, obećava, ne bi napustio samo pod uslovom da SP od SNSD bude prihvaćena kao partner, „a ne kao privezak ili podrepak, kao što je sada”.

Međutim, izvor „EuroBlica” u SNSD otkriva da oni „pomno prate unutarstranačke izbore u partnerskoj SP” i da „svim srcem” navijaju za novi mandat Petra Đokića. Već sada poručuju da je Krsmanovićev program za njih neprihvatljiv „jer se zasniva na nasrtajima na SNSD”, što znači da bi u slučaju Krsmanovićeve pobede ostali bez partnera u vlasti.

Đokić: Napad na mene

Aktuelni predsednik SP Petar Đokić odbacuje optužbe da su se socijalisti utopili u SNSD, nazivajući to „pokušajem destabilizacije partije i nanošenjem štete njemu lično”. Krsmanoviću poručuje da „SP nikada neće biti mesto ispunjavanja želja onih koji nikada nisu bili njeni prijatelji, niti će biti oruđe za tuču sa Miloradom Dodikom”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.