Dodik napustio sastanak s Fileom

Izvor: BKTV News, 03.Dec.2013, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik napustio sastanak s Fileom

Predsednik RS Milorad Dodik napustio je juče razgovore predstavnika političkih stranaka BiH sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u Pragu.

Razgovaralo se o modelu izbora za Dom naroda i predsedništvo BiH po odluci suda u Strazburu poznatoj kao Sejdić-Finci.
“Što se mene tiče, nije trebalo ni da dolazim. Nije fer i nije korektno što smo dovedeni u situaciju da po hodnicima iščekujemo neki događaj”, kazao je sinoć Dodik novinarima. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
Dodik i delegacija njegove SNSD napustili su sastanak zato što je, po Dodikovim rečima, trebalo rešiti prvo problem u jednom entitetu, pa onda zvati na dogovor lidere stranaka iz drugog.
“Ostavljeni smo da satima sedimo u hodnicima dok lideri stranaka iz Federacije pokušavaju odvojeno da postignu neki dogovor. Republika
Srpska je dala svoj stav u vezi sa ovim pitanjem na način da se ukine diskriminirajuća odredba prema onima koji nisu deo konstitutivnih naroda BiH”, objasnio je Dodik.
Po njegovoj oceni, sada je na delu pokušaj da se ide i dalje od onoga što je odredila presuda iz Strazbura.
“Odluka je jasna. Treba ukinuti diskriminatorne odredbe kako bi i drugi koji nisu iz konstitutivnih naroda mogli biti birani”, kazao je Dodik.
U Pragu juče po podne i neočekivano i tokom večeri evropski komesar Štefan File, šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen zajedno sa liderima sedam stranaka iz BiH pokušavali su da postignu dogovor o modelu izbora za Dom naroda i predsedništvo BiH, kako bi u njih mogli da se kandiduju i pripadnici manjina.
Dogovor nije postignut o modelu za Dom naroda na plenarnom sastanku, a bilateralni sastanci koji je trebalo da završe predveče odužili su se bez konkretnog dogovora.
Čelnici sedam najuticajnijih političkih stranaka na sastanak su došli sa umerenim optimizmom, a šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak upozorio ih je da najveća sankcija koju može da zamisli jeste da se građanima BiH oduzme evropska perspektiva.
“Nema gore sankcije. Pogledajte na region oko vas. Srbija je našla rešenje za pitanje Kosova jer je imala odlučnost i političku volju. Niko ne može da mi kaže da je pitanje Sejdić-Finci teže od pitanja Kosova”, rekao je Lajčak pred početak sastanka.
Izvor: Beta
Tweet
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Za lidere iz FBiH praški sastanak uspješan, Bosić nezadovoljan

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Dec.2013

Prema riječima zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, definisano je rješenje presude "Sejdić - Finci" oko načina izbora u Dom naroda. Lider SDS-a izjavio kako se radi o novom prijedlogu za koji smatra da je štetan po RS

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.