Dodik najavio privremeno povlačenje odluke o referendumu

Izvor: RTS, 14.Okt.2017, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik najavio privremeno povlačenje odluke o referendumu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je na sastanku povodom oslobađajuće presude Naseru Oriću zaključeno da je potrebno održati posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srpske o radu i delovanju Suda i Tužilaštva BiH, kao i da je neophodno doneti novi zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH.
Dodik je rekao da je zaključeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da je potrebno produžiti rok za održavanje referenduma o Sudu i Tužžilaštvu BiH i dopuniti odluku o republičkoj referendumskoj komisiji, na bazi prethodno pribavljene saglasnosti svih, pre svega opozicije u Srpskoj.

Nakon sastanka koji je sazvao povodom oslobađajuće presude Naseru Oriću, kojem su prisustvovali zvaničnici RS iz vladajuće većine i boračkih udruženja, Dodik je pozvao opoziciju da podrži održavanje referenduma u RS, neophodnim izmenama zakona, u roku od deset dana.
Ukoliko te podrške ne bude, odluku o referendumu treba privremeno povući do postizanja konsenzusa u RS, prenela je Fena.
"Pozivam opoziciju da podrži održavanje referenduma sa predloženim izmenema u roku od 10 dana, a ukoliko je ne bude, odluku o referendumu treba privremeno povući do postizanja konsenzusa u Srpskoj", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka povodom oslobađajuće presude Naseru Oriću.
"U međuvremenu treba podržati inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije s pitanjem identičnim referendumskom o Sudu i Tužilaštvu BiH i da se osigura najmanje 500.000 potpisa za ovu inicijativu na prostoru RS", rekao je Dodik, prenoseći zaključke ovog sastanka.
Na sastanku je zatraženo i da u roku od 30 dana visoki predstavnik u BiH Valetin Incko dostavi izveštaj o svom radu Narodnoj skupštini RS.
Dodik je izneo niz optužni na rad pravosuđa BiH, optuživši Sud i Tužilaštvo za pristrasnost prema srpskim žrtvama rata.
Na sastanku je ocenjeno da bi povlačenje srpskih sudija i tužilaca u Sudu i Tužilaštvu BiH bilo najbolje rešenje, ali samo ako se dobije podršku srpskih predstavnika u organima BiH sve do donošenja novih zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.
Zahtevano je i što hitnije donošenje zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, podržanih od srpskih predstavnika na nivou BiH, kojim bi se izbor sudija i tužilaca obavljao u okviru zakonodavnih tela u BiH, te da se do tada obustavi svako odlučivanje u institucijama BiH sve dok se ti zakoni ne usvoje.
Učesnici sastanka su stava da su "Sud i Tužilaštvo neustavni i antidejtonski, nametnuti od visokih predstavnika, podržani od dela međunarodne zajednice i kao takvi neprihvatljivi za RS".
Oni, takođe, smatraju da "Sud i Tužilaštvo BiH ne doprinose pomirenju naroda te da bi takav rad pravosuđa BiH mogao da izazove nesagledive poslednice za opstanak BiH".
Navedeno je i da su Srbi u pravosuđu BiH osuđivani za genocid i najteže zločine, da je 41 Srbin optužen ili osuđen za ta krivična dela, a nijedan Bošnjak ili Hrvat.
"Pravosuđe BiH je Srbima dosad presudilo 1.728 godina zatvora ili 74 posto ukupno presuđenih slučajeva, Bošnjacima je taj procent 14 posto, a Hrvatima samo 11 posto", ustvrdio je, između ostalog, Dodik.
Najavljeno da će se u roku od mesec dana održati novi sastanak kako bi se sagledalo šta je sprovedeno od ovih zaključaka.
Sastanku su prisustvovali predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi, direktor Policije Srpske, predstavnici političkih partija i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali ne i predstavnici opozicije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dodik zakazao sastanak povodom presude Oriću

Izvor: SandzakPress.net, 14.Okt.2017

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik zakazao je za danas u Banjoj Luci konsultativni sastanak povodom odluke Suda Bosne i Hercegovine da Nasera Orića, komandanta Armije Republike BiH oslobodi optužbe za ratne zločine nad srpskim civilima na području Srebrenice...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.