Dodik najavio: Donećemo izborni zakon Republike Srpske

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 11:47

Dodik najavio: Donećemo izborni zakon Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će doneti izborni zakon kojim će biti predviđeno održavanje lokalnih i opštih izbora u tom entitetu.

"Odlučni smo da napravimo novi zakon koji je u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i Republike Srpske – izborni zakon RS", rekao je Dodik.

"Republika Srpska će doneti svoj izborni zakon koji predviđa ustavno pozicioniranje Srpske i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojim će biti predviđeno da izborna komisija RS sprovodi opštinske i republičke izbore. Vratićemo autoritet koji nam pripada”, rekao je Dodik posle sastanka sa predsednicima koalicionih partija i šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini RS, prenosi Tanjug.

On je naveo da će se ovaj zakon naći i pred opozicijom u NSRS. Pitanje Izbornog zakona Dodik je istakao da je neprihvatljivo živeti u zemlji u kojoj neko nameće izborna pravila o kojima inače pregovaraju politički subjekti.

"Nećemo se mešati u izbor Predsedništva i poslanika za Predstavnički dom Parlamenta BiH. To će nastaviti da sprovodi Centralna izborna komisija", rekao je Dodik.

On je dodao da je "odnos Republike Srpske i vlasti na nivou BiH narušen", zahvalivši Kristijanu Šmitu.

"Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je ranije na potpuno neustavan način preuzela određena ovlašćenja nad sprovođenjem izbora, koja pripadaju Republici Srpskoj. Smatramo da je pitanje Izbornog zakona jedno od najvažnijih pitanja i da donošenje tog zakona mora biti rezultat dogovora unutrašnjepolitičkih faktora”, naveo je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.