Dodik i mediji za Handkeov 80. rođendan, značaj njegovog dela će tek rasti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2022, 23:01

Dodik i mediji za Handkeov 80. rođendan, značaj njegovog dela će tek rasti

Nobelovac Peter Handke danas je proslavio 80. rođendan, a tim povodom čestitku mu je uputio i predsednik RS Milorad Dodik, dok su domaći međi kao i oni na nemačkom pisali o njegovom delu, radu, stavovima, kontroverzama, nagradama.

"Velikom prijatelju srpskog naroda upućujem čestitku povodom 80. rođendana. Želim Vam da nastavite putem kojim hrabro idete, jer je to put istinske umetnosti ali i neprikosnovene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << hrabrosti i dostojanstva koji odlikuju vrhunskog intelektualca", naveo je Dodik na Tviteru u čestitki austrijskom piscu na čiji rođendan je objavljena i knjiga njegovih beleški Vreme i prostori".

Dodik je naveo da je Handke prijatelj srpskog naroda prema kojem on i građani RS gaje posebna osećanja zahvalnosti za sve što je učinio i što je i u najtežim vremenim bio uz srpski narod.

"Na tome smo Vam večno zahvalni", poručio je Dodik u čestiki upućenoj nobelovcu čiji književni rad obuvata više od 70 proznih radova i dvadesetak pozorišnih dela i scenarija za filmove od kojih je najpoznatiji Vendresov "Nebo nad Berlinom" iz 1987. godine.

Dodao je da Srpska predano prati Handkeov rad, jer je on čovek i pisac koji je romanima, dramama i esejima u književnost uneo novi jezik, jezik istine i pravde.

Rođendan nobelovca, koji je još u mladosti napisao neke od najznačajnijih tekstova 20. veka propratili su i brojni tekstovi u domaćim kao i u medijima na nemačkom, koji su podsetili na njegova dela, nagrade od Bihnerove koju je dobio sa 30 godina, do Nobelove iz 2019. godine, kao i na njegove stavove vezane za ratove na prostoru bivše Jugoslavije, zbog kojih je bio izložen brojnim napadima, a što je bio razlog da vrati novčani iznos Bihnerove nagrade - 50.000 i postane prvi pisac koji je to ikada učinio.

Negiranje zločina koje su počinili Srbi u tim ratovima, odnos prema Slobodanu Miloševiću, esej "Pravda za Srbiju" učinil su ga još spornijim, u odnosu i na vreme kada je 1966. godine, u SAD optužio literarnu "Grupu 47" sa Ginterom Grasom na čelu za "opisnu impotenciju", ali je konačno skoro tri decenije nakon ratova dobio Nobelovu nagradu za, kako je navedeno u obrazloženju, uticajno delo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnost ljudskog iskustva.

"Njegovo pisanje uticalo je na nekoliko generacije u posleratnoj Evropi. Handke često piše o povratku svojim korenima. Rekao je da ga je klasika očuvala, ali on je moderan pisac", rečeno je u obrazloženju nagrade Handkeu za koga danas, povom rođendana, nemački mediji ističu, da će značaj njegovog dela tek rasti.

Handke je jedan od najsvestranijih i najplodonosnijih pisaca nemačkog govornog područja. Dobitnik je brojnih nagrada Kafkine, Šilerove, Ibzenove, kao i priznanja Tomas Man i ....

U Srbiji su do sada objavljene brojne Hadkeove knjige među kojima Veliki pada, Golmanov strah od penala, Moravska noć, Kratko pismo za dugi rastanak, Nesreća bez želja, Drugi mač ,Kradljivice voća, a u pripremi je i "Gubitak slike".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.