Dodik i Bosić traže četiri ministarstva za RS

Izvor: Blic, 27.Dec.2011, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik i Bosić traže četiri ministarstva za RS

Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS), Milorad Dodik i Mladen Bosić potvrdili su da će na sastanku političkih lidera tražiti da Republici Srpskoj (RS) pripadnu četiri ministarska mesta u novom Savetu ministara BiH.

Dodik je novinarima posle sastanka rukovodstava SNSD i SDS rekao da je osnovno pitanje odbrana zakonskih pozicija RS što znači da strankama iz Federacije BiH ne može pripasti više od dve trećine ministarskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mesta.

Prema njegovim rečima, to znači da Federaciji BiH treba da pripadne šest ministarskih mesta, a RS četiri. Dodik je rekao i da strankama iz RS treba da pripadne i mesto ministra inostranih poslova.

Lider SNSD je ocenio da u formiranju izvršne vlasti na državnom nivou ima dubljih, konceptualnih razlika, da nisu najvažnija mesta ministara, već da odluke donose autentični predstavnici konstitutivnih naroda, a ne neko drugi u njihovo ime.

"Odnosi u BiH se moraju primarano dogovarati na nivou entiteta, a BiH je izvedena kao složena državna zajednica iz entiteta i njihove suverenosti. To znači da Savet ministara može uspešno delovati samo ako postoji dogovor između entiteta i tri konstutiva naroda", ukazao je Dodik.

Predsednik SDS Mladen Bosić je rekao da ne postoji "nijedan signal" promene početnih stavova političkih partija zbog kojih do sada nije bilo moguće formirati novi Savet ministara BiH.

"Nažalost, moram da kažem da nisam dobio nijedan signal na osnovu kojeg bih mogao reći da sam optimista. Ne znam da li su partneri u Federaciji BiH (Dragan) Čović i (Zlatko) Lagumdžija napravili neki dogovor na osnovu kojeg sada daju optimističke izjave", kazao je Bosić.

On je ocenio da je sastanak lidera šest vodećih političkih partija unapred osuđen na neuspeh ukoliko Ccović i Lagumdžija nisu postigli nikakakv dogovor što će, kako je ocenio, gurnuti BiH u još dublju krizu.

Sutrašnji sastanak u Sarajevu je sazvao lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić. Od ishoda razgovora čelnika vodećih političkih partija zavisi da li će BiH nardnih dana - do kraja ove godine, dobiti novi Savet ministara.

Tihić je najavio da će se na sastanku razgovarati i o uslovima za evroatlantsku integraciju BIH, pre svega o popisu stanovništva, sistemu državne pomoći i vojnoj imovini, i o budžetu i agencijama na državnom nivou.

Povezane vesti: Dodik nije napustio skup političkih lidera BiH u Italiji Propao sastanak šestorice političkih lidera BiH Dodik ponovo predsednik SNSD BIH: Bez dogovora SNSD i SDP o formiranju Saveta ministara SNSD pozdravio imenovanje Petera Sorensena
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.