Dodik formulisao referendumsko pitanje

Izvor: Glas javnosti, 18.Mar.2010, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik formulisao referendumsko pitanje

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da bi u slučaju raspisivanja referenduma u RS narod u srpskom entitetu u Bosni i Hercegovini bio pitan da li podržava pravno nasilje visokog predstavnika u BiH.

- Iako nismo isključili mogućnost da u budućnosti na referendumu bude otvoreno pitanje statusa Republike Srpske, ono je u ovom trenutku irelevantno - rekao je Dodik u intervjuu televiziji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Rusija danas.

Nesmotrene šeme

Odgovarajući na pitanje o nejednakim standardima nekih zapadnih zemalja koje su priznale secesiju Kosova dok prema BiH zastupaju princip nepovredivosti granica, Dodik je istakao da je "veoma teško dokazati legitimnost kosovske deklaracije o nezavisnosti ma koliko Zapad pokušavao to da predstavi kao izolovan i jedinstven slučaj".

- Praktično, mi smo pod zaštitom UN i ako bismo učinili neke korake ka jednostranom otcepljenju to bi nam više naškodilo, nego što bi donelo dobro - rekao je Dodik.

On je rekao da voli "nesmotrene šeme", tako da je to pitanje, iako ne odbacuje mogućnost da će ga Republika Srpska postaviti u budućnosti, "trenutno apsolutno irelevantno".

- Ali, ponavljam, to ne znači da mi nikada nećemo održati referendum o statusu Republike Srpske. Za nas to nije pitanje nasilja i rata, to je demokratski proces. Da bi se postavilo to pitanje, naveo je Dodik, mnogo uslova mora da bude ispunjeno. RS se pridržava Dejtonskog sporazuma, poštuje teritorijalni integritet BiH i delujemo u skladu s tim - rekao je Dodik.

Predsednik Vlade Srpske upozorio je da se u BiH "strani faktori snažno mešaju u unutrašnja pitanja", i da je "Savet za sprovođenje mira, o kome nema ni pomena u Dejtonskom sporazumu, stvorio situaciju da visoki predstavnik može da nameće nezakonite zakonodavne aktivnosti".

On je kao primer naveo da visoki predstavnici iz različitih zemalja štite određene oblasti, navodeći da je trenutni visoki predstavnik iz Austrije i celokupni bankovni sistem kontrolišu austrijske banke.

- Redovna je pojava da se banka proda austrijskoj banci za evro. To pokazuje kakve su stvarne namere bile - rekao je Dodik.

Tako je. Nastavi tako jer to je pravi put.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.