Dodik-Železnjak: Poštovati izvorni Dejtonski sporazum

Izvor: Blic, 03.Mar.2017, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik-Železnjak: Poštovati izvorni Dejtonski sporazum

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u nastavku posete Rusiji razgovarao je sa privrednicima i predstavnicima banaka o mogućnostima saradnje.

Dodik se sastao i sa zamenikom generalnog sekretara Јedinstvene Rusije i članom Komiteta Državne Dume za međunarodne odnose Sergejom Železnjakom. Na sastanku je iznesen jedinstven stav o potrebi ukidanja OHR u BiH i isključivo poštivati izvorni Dejtonski mirovni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sporazum.

- OHR treba da napusti BiH. Izvorni Dejton mora da se poštuje - jedinstven je stav iznesen nakon sastanka predsednika Dodika sa generalnim sekretarom Јedinstvene Rusije i članom Komiteta Državne Dume za međunarodne odnose Sergejom Železnjakom. Јedinstvena Rusija, ima većinu od 70 odsto u parlamentu i u međupartijskom je odnosu sa SNSD.

- Moram da naglasim visoko razumevanje partije Јedinstvena Rusija o situaciji u regionu, a prvenstveno u BiH. Vrlo jednostavno smo artikulisali zajednički stav o potrebi da se ukine OHR. Stav Ruske Federacije je da je potebno sprovoditi Dejtonski mirovni sporazum, onako kako je on izvorno napisan i da treba izbegavati sve ono što bi moglo da izazove političku destabilizaciju u BiH - rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je kao ključni događaj, u okviru posete Rusiji, izdvojio sastanak u Moskvi sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim. Predsednik Srpske ističe da se nastavlja projekat rafinerije nafte i ulja i distributivne mreže koju je godinama unazad razvijala kompanija Razubežnjeft u Republici Srspkoj, a da je navodna priča o prekidu saradnje bila puka spekulacija.

- Moram izraziti zadovoljstvo za razumevanje naše situacije koje smo čuli od svih naši kontakata ovde u Rusiji, a od čelnih ljudi smo dobili uverenje da Razubežnjeft nastavlja sve aktivnosti i da su priče da je došlo do prestanka saradnja ili onemogućavanje daljnjeg rada rafinerije bile samo puke spekulacije - naveo je Dodik.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.