Dodik: Vreme za rehabilitaciju srpske uloge u istoriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2012, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Vreme za rehabilitaciju srpske uloge u istoriji

BANJALUKA -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je kroz istoriju bilo pokušaja da se umanji značaj srpskog doprinosa evropskim vrednostima, ali da je došlo vreme za rehabilitaciju srpske uloge i doprinosa istoriji koju je nemoguće pisati bez Srba.

"Mi u Srpskoj opredeljeni smo za EU kao skup vrednosti kojima nesumnjivo pripadamo i tu evropsku kuću smo ovde davno izgradili", rekao je Dodik otvarajući u Trebinju konferenciju Međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fonda jedinstva pravoslavnih naroda "Evropske integracije i problemi identiteta naroda".

On je istakao da je politika Srpske jasna i pokazuje da Republika želi da prihvati evropske standarde, ali da ne želi da se odrekne svog identiteta i autonomije, a srpski narod je posvećen svojoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Na najbolji mogući način mi i naša crkva pokazujemo kako može da sarađuje svetovna i crkvena vlast. Pripadamo pravoslavnom svetu i ne smemo nikada da se odreknemo svoga doprinosa hrišćanskoj Evropi i njenim vrednostima", poručio je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

Dodik je podsetio da je tokom stvaranja Srpske bilo mnogo izazova, istakavši da žrtve, ma koliko bile teške, nisu bile uzaludne jer je Srpska stabilna u volji njenih ljudi ma koliko bila izložena teškim ekonomskim izazovima, kao i celi svet.

Predsednik Srpske je istakao da Trebinje zaslužuje da bude domaćin konferencije Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, jer živi pravoslavnu veru.

"To je grad koji na najbolji način šalje poruku kako je Srpska pravoslavna crkva integrisana u zajednicu i kako vrednosti i ulogu može da odigra u svojoj zajednici", rekao je Dodik.

Načelnik opštine Trebinje Dobrosav Ćuk je, u ime grada domaćina, istakao da brojni hramovi i manastiri, srednjovjekovni spomenici duhovne kulture rasuti po hercegovačkim vrletima svedoče o kontinuitetu i dugoj tradiciji pravoslavne misli i identiteta na hercegovačkim prostorima.

Na konferenciji su sinoć govorili predsednik Fonda Aleksejev Valerij Arkadijevič i vladika crnogorsko-primorski Amfilohije, a skupu su se obratili i ambasador Rusije u BiH Aleksan Bocan-Harčenko.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Vreme za rehabilitaciju srpske uloge u istoriji

Izvor: S media, 05.Apr.2012

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je kroz istoriju bilo pokušaja da se umanji značaj srpskog doprinosa evropskim vrednostima, ali da je došlo vreme za rehabilitaciju srpske uloge i doprinosa istoriji koju je nemoguće pisati bez Srba..."Mi u Srpskoj opredeljeni smo za EU kao...

Nastavak na S media...

Dodik: Vreme za rehabilitaciju srpske uloge u istoriji

Izvor: Blic, 05.Apr.2012

- Bilo je pokušaja kroz istoriju, da se umanji značaj srpskog doprinosa evropskim vrednostima, ali je došlo vreme za rehabilitaciju srpske uloge i doprinosa istoriji koju je nemoguće pisati bez Srba, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik..."Mi u Srpskoj opredeljeni smo za EU kao skup...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.