Dodik: Ustavni sud BiH donosio odluke bez konsenzusa

Izvor: B92, 25.Jun.2023, 09:26

Dodik: Ustavni sud BiH donosio odluke bez konsenzusa

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, istakao je danas da Ustavni sud BiH je donosio svoja pravila ne uvažavajući osnovne elemente Ustava BiH.

On je objasnio da se odlučuje konsenzusom, da su tri konstitutivna naroda i dva entiteta ravnopravni i da mehanizam odlučivanja mora da prati takvu strukturu u svim organima, pa i u Ustavnom sudu.

Kako je ocenio, izmenom pravila, Ustavni sud BiH je degradirao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << činjenicu da srpski narod mora da bude prisutan u odlukama.

"Tokom sedmice održao sam sastanak s predstavnicima institucija i liderima partija vladajuće koalicije, na kojem smo izneli stav da takve odluke Ustavnog suda BiH nemaju legitimitet i zato će Narodna skupština raspravljati o zaštiti ustavne pozicije Republike Srpske", napisao je Dodik na svom Instagram profilu.

Skupština Republike Srpske održaće sutra sednicu skupštinskog Kolegijuma, na kojoj bi trebalo da se utvrdi predlog dnevnog reda i termin održavanja osme posebne sednice na temu Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahteva iz Republike Srpske da do petka, 23. juna povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda.

Kako je u petak najavio zamenik šefa Kluba SNSD-a u NSRS Srđan Mazalica, sednica Narodne skupštine verovatno će biti održana u utorak, 27. juna.

"Na sednici će se raspravljati i verovatno doneti odluka o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj, jer je ovaj sud bez odgovarajućeg letimiteta, doneo niz štetnih odluka preglasavanjem sudija iz Srpske...", rekao je Mazalica u izjavi za Srnu.

On je rekao da je poslednja odluka Ustavnog suda BiH svojevrsni državni udar, da je podelila BiH na dve polovine jer je Ustavni sud prekršio svoje pravilo i isključio sudije iz Srpske iz obaveznog kvoruma o odlučivanju.

Ustavni sud BiH, kaže Mazalica, na taj način samostalno donosi odluke bez sudija iz Republike Srpske i praktično je postao ustavni sud Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.