Dodik: Ukinuti oružane snage BiH

Izvor: Kurir, 08.Okt.2012, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Ukinuti oružane snage BiH

Dodik je u inicijativi naglasio da nadležnost odbrane nije nadležnost BiH, kao ni pitanje vojske

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas Narodnoj skupštini RS Inicijativu za pokretanje postupka demilitarizacije Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz Dodikovog kabineta. Dodik je predložio da parlament, kao najviši organ zakonodavne vlasti Republike Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << , razmotri tu inicijativu i u skladu s Ustavom i Poslovnikom zaduži Vladu i institucije RS, kao i predstavnike RS u organima BiH, da pripreme predloge za izmene postojećih dokumenata kojima je ta oblast regulisana na nivou BiH, javlja Fena.

Dodik je u inicijativi naglasio da "nadležnost odbrane nije nadležnost BiH, kao ni pitanje vojske, te da, bez obzira na dosadašnje aktivnosti, ovo nije bilo predmet promene Ustava BiH kao Aneksa 4. međunarodnog Dejtonskog sporazuma, te time i ne postoji ustavni osnov za nadležnost BiH za odbranu".

Predsednik RS je u inicijativi ocenio da se od početnih aktivnosti "takozvane reforme odbrane u BiH, sve odvijalo pod snažnim uticajem međunarodne zajednice i posebno visokog predstavnika, i da to nije bilo ni izraz volje, a vreme je pokazalo - ni potrebe da BiH ima glomazni i nepotrebni aparat koji troši ogromne količine novca bez mnogo koristi". Dodik je naveo da su oko 10.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, od konstituisanja potrošili više od dve milijarde KM i da ta sredstva daleko prevazilaze sredstva koja su bila zbir dotadašnjih troškova vojski dvaju entiteta.

Ukazujući na činjenice da je BiH u programu NATO "Partnerstvo za mir", da su NATO i EUFOR prisutni u BiH od kraja rata, da su okolne države također, što u istom statusu, ili punopravne članice NATO, ukazuju na pacifikaciju BiH kao specifične tronacionalne zemlje, Dodik je naveo da "ne postoji, niti će postojati opasnost od vojnog ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji bi zahtevali brojnost i troškove kojima se finansira odbrana na nivou BiH".

Predsednik RS je izrazio očekivanje da će to pitanje što pre biti uvršteno u dnevni red skupštinskog zasedanja i da će nakon razmatranja biti usvojeni odgovarajući zaključci za ukidanje sporazuma o odbrani i donošenje zakona o ukidanju Oružanih snaga BiH.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik tražio ukidanje vojske u BiH

Izvor: B92, 08.Okt.2012

Banjaluka -- Predsednik RS Milorad Dodik uputio je Narodnoj skupštini RS inicijativu za pokretanje postupka demilitarizacije BiH, potvrđeno je iz Dodikovog kabineta...Dodik je predložio da parlament, kao najviši organ zakonodavne vlasti Republike Srpske, razmotri tu inicijativu i u skladu s Ustavom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.