Dodik: U BiH postoje dva paralelna sveta

Izvor: B92, 10.Jan.2016, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: U BiH postoje dva paralelna sveta

Brčko -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Brčko distrikt vlasništvo i Republike Srpske, od kojeg ona ne odustaje.

"Mi ovde imamo grunt i imamo prava. Mi ovde imamo narod i pravo na demokratski izražaj i političke zahteve", rekao je Dodik na svečanom prijemu u Brčkom povodom Dana i krsne slave Republike Srpske, prenose banjalički mediji.

Dodik je istakao da se osporavanjem bilo čega u Srpskoj ide ka tome da se ona dokine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi se ojačale unitarističko-centralisticke pozicije BiH.

"Srbi prema međunarodnim dokumentima imaju i prava na samoopredeljenje jer je to napisano u najvišem aktu Ujedinjenjih nacija - Povelji UN. Ako izgubimo karakter naroda, onda gubimo i pravo na političke aktivnosti usmerene ka tome", rekao je Dodik.

On je istakao da vlasti Srpske postupaju u skladu sa zakonom i nisu protiv BiH, koja je ustavna, ali jesu protiv one koja nije ustavna.

"U BiH postoje dva paralelna sveta. Jedan je ustavan, a drugi vanustavan, koga podržavaju međunarodni predstavnici koji su kršili međunarodno pravo i nametali određena rešenja. Neizabrani stranac je uporno donosio zakone koji su u pravilu bili protiv političkih interesa srpskog naroda, u uslovima pretnji, kazni, nametanja i torture koju je provodila međunarodna zajednica", objasnio je Dodik.

On je naglasio da u tom kontekstu treba razumevati Dan i krsnu slavu Republike Srpske koja je nastala pre oružanih sukoba u BiH.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je bila uvažavan faktor još 1992. godine na što ukazuje činjenica da je nakon nje formirana i hrvatsko-muslimanska federacija (a kasnije FBiH), koja je u suštini bila pandan za pregovore na međunarodnom planu, koji su okončani potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.