Dodik: Tužilaštvo i Sud BiH nelegalni

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Tužilaštvo i Sud BiH nelegalni

Državni tužilac BiH Hari Furlan naredio da se otvori istraga protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika, piše sarajevski "Dnevni avaz". Dodik izjavio da su Tužilaštvo i Sud BiH za njega "nelegalni i neligitimni organi".

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije zvanično obavešten da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protiv njega u vezi sa krivičnom prijavom koja ga tereti da je zajedno sa još 14 osoba iz RS oštetio budžet za 115 miliona konvertibilnih maraka.

Dodik tvrdi da nije bilo nikakvih zloupotreba u vezi sa izgradnjom nove vladine zgrade, kako se navodi u krivičnoj prijavi, naglašavajući da ta zgrada smeta političkom establišmentu u Sarajevu.

Medijske napise o navodnim zloupotrebama i izveštaje Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o pranju novca na tim građevinskim prijektima, on je nazvao "skrnavljenjem istine".

Rekao je da su Tužilaštvo i Sud BiH za njega "nelegalni i neligitimni organi", dodajući da je krivična prijava "verovatno odmazda za stavove koje je iznosio o stranim sudijama i tužiocima".

"Za mene su Sud i Tužilaštvo mesta političke egzekucije, nelegalni politički organi koje je nametnuo visoki predstavnik, a nije imao pravo da to uradi", rekao je Dodik.

Premijer RS je poručio da strane sudije i tužioci neće dobiti saglasnost predstavnika RS da produže svoj mandat u BiH.

Sarajevski "Dnevni avaz" danas je objavio da je državni tužilac Hari Furlan naredio istragu protiv Dodika i još 14 osoba iz RS, za koje postoji sumnja da su na nekoliko građevinskih projekata oštetili budžet za 115 miliona maraka.

Dodik smatra da su medijski napisi o tome da je protiv njega otvorena istraga "pokazivanje zuba", dodajući da će odlučiti kako će se ponašati u slučaju "eventualnih istraga i procesa na tom planu".

Istakao je da "nije spreman da sarađuje sa nelegalnim i nelegitimnim organima".

Premijer RS dalje je ocenio da u krivičnoj prijavi protiv njega "nema ozbiljnih stvari", nazivajuići istragu koja se vodi protiv njega "mrcvarenjem".

-

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.