Dodik: Suspenzija kredibiliteta

Izvor: B92, 28.Mar.2011, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Suspenzija kredibiliteta

Beograd -- Predsednik RS Milorad Dodik ocenio da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko suspenzijom odluka CIK BiH suspendovao i kredibilitet međunarodne zajednice.

On je rekao da je suspenzija odluka CIK u vezi s formiranjem vlasti u Federaciji BiH suspendovala ono malo kredibiliteta koji je međunarodna zajednica imala u BiH.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Dodik navodi da je Inckova odluka besprizorno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poništavanje domaćeg zakonodavstva i institucija BiH, kao i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je naveo da se visoki predstavnik stavljajući se iznad zakona, ovom odlukom ko zna koji put grubo umešao u unutrašnja pitanja jedne suverene države, poništavajući izbornu volju njenih birača.

Dodik je rekao da je CIK BiH jedino telo u BiH ovlašćeno da sprovodi izbore i verifikuje izborne rezultate, te da zbog toga "gotovo smešno zvuči Inckovo obrazloženje da se ovom odlukom ne supstituiše bilo koji domaći organ vlasti, ukoliko ne smatra da je CIK BiH telo međunarodne zajednice".

"Ukoliko visoki predstavnik ostane u BiH, očekujemo da će njegova sledeća odluka biti suspenzija izbora i da će se vlast tada glatko formirati u OHR-a (Kancelarija visokog predstavnika). Ukoliko do tada BiH preživi", naveo je Dodik.

Odlukom visokog predstavnika u BiH o suspenziji dve odluke CIK-a uklanjaju se pravne nejasnoće o statusu organa vlasti Federacije BiH dok Ustavni sud ne odgovori na zahteve dosadašnjih predstavnika Federacije o legitimnosti novih organa vlasti, rečeno je danas novinarima iz OHR-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.