Dodik: Srbi u Starom Brodu stradali dvostruko - rukom ustaša i ćutanjem komunista

Izvor: B92, 07.Sep.2019, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Srbi u Starom Brodu stradali dvostruko - rukom ustaša i ćutanjem komunista

Stari Brod -- Milorad Dodik izjavio je u Starom Brodu da je to mesto, gde su ustaše ubile više od 6.000 Srba, duplo mesto stradanja, jer ga je krio komunistički režim.

Srpski član Predsedništva BiH je istakao da se u Starom Brodu dogodio stravičan pir, stravičan po tome što je bilo zabranjeno da se o njemu govori, prenosi RTRS.

"Ubijanje Srba bila je zvanična politika NDH. Srbi koji su došli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovde, očigledno im je bilo namenjeno da budu pobijeni", rekao je Dodik u Starom Brodu gde je danas osveštan Spomen-muzej srpskom žrtvama koje su mučenički stradale 1942. godine od ustaške ruke.

On je dodao da nije Republike Srpske danas ne bi bilo ni ovoga u Starom Brodu, te istakao kako je opravdana bila borba za Srpsku.

Dodik je dodao da u Stari Brod dolaziti kad god bude mogao i dodao kako to mora biti mesto gde će dolaziti školske ekskurzije da bi naučili šta se ovde dogodilo.

Pokolj u Starom Brodu i Miloševićima desio se u proleće 1942. godine, uglavnom na obalama reke Drine, u mestima Stari Brod i Miloševići, opština Višegrad.

Ustaše, predvođene Đurom Francetićem, u ovom pokolju ubile su više od 6.000 nenaoružanih Srba, isključivo civila. Jedan broj ljudi se namerno ili nenamerno utopio u reci Drini bežeći od ustaša.

Kao znak sećanja na ove srpske mučenike danas je u Starom Brodu osveštan Spomen-muzeja za koji je projekat uradio arhitekta Novica Motika iz Zvornika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Stari Brod dvostruko mesto stradanja

Izvor: RTV Pink, 07.Sep.2019

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Starom Brodu da je to mesto, gde su ustaše ubile više od 6.000 Srba, duplo mesto stradanja, jer ga je krio komunistički režim.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.