Dodik: Sprovešćemo odluku vlade, parlament podržao

Izvor: B92, 10.Dec.2015, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Sprovešćemo odluku vlade, parlament podržao

Vladajuća koalicija u Narodnoj skupštini RS podržala je odluku Vlade RS da prekine saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštitu

Saradnja je prekinuta zbog hapšenja Srba na području Novog Grada, osumnjičenih za ratne zločine nad Bošnjacima i pretresa prostorija policijske stanice i opštine.

Posebnom skupštinskom zasedanju, koje je održano na zahtev premijerke RS Željke Cvijanović, nisu prisustvovali poslanici opozicionih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranaka.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska sprovesti odluku Vlade RS o prekidu saradnje sa državnim Sudom i Tužilaštvom, kao i Agencijom za istrage i zaštitu BiH (Sipa).

"Provešćemo ove zaključke. Probajte nas testirati. Ako sada ustupimo svoje pravo drugom, živećemo u nepravdi", rekao je Dodik obraćajući se poslanicima na vanrednoj sednici parlamenta RS zakazanoj nakon što je Sipa danas u Novom Gradu uhapsila pet Srba osumnjičenih za ratne zločine i pretresla policijsku stanicu i zgradu opštine.

Sednici nisu prisustvovali poslanici opozicije, koji su ranije saopštili da neće učestvovati u radu Narodne skupštine sve dok sa mesta potpredsednika ne bude smenjen Nenad Stevandić, koji je na tu poziciju izabran kao kadar SDS, da bi potom napustio tu stranku.

Dodik je kazao da se ne radi o uspostavljanju vanrednog stanja u RS, ali da ovaj entitet mora da se suprostavi takvom ponašanju državnih pravosudnih institucija i Sipe.

"Potpuno nepotrebno, izvan dosadašnje prakse, Sipa je odlučila da uradi to što je uradila u neizvesnim okolnostima, što je moglo da izazove i oružani sukob. Taj sukob je sprečen samo zbog naše odgovornosti, kako bi hladne glave danas mogli da razgovaramo o svemu", kazao je Dodik.

Po njegovim rečima, RS ne želi da opstruiše hapšenje osumnjičenih za ratne zločine, već traži poštovanje procedura i nadležnosti.

"Ovo je gruba provokacija. Onog trenutka kada procedure oko nekih pitanja budu jasne, RS će uspostaviti ponovo saradnju", zaključio je Dodik.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je da su današnji postupci Suda i Tužilaštva BiH, kao i Sipe osmišljeni kako bi se degradirale institucije RS.

Predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost Milanko Mihajlica, koji je član opozicije, rekao je pred početak zasedanja da je posebna sednica parlamenta ishitreno sazvana, te da je umesto nje trebalo održati konsultacije zvaničnika RS i njenih predstavnika u institucijama BiH.

On je još kazao da su vladini zaključci kontradiktorni, pitajući se da li prekid saradnje sa Sipom, Tužilaštvom i Sudom znači da se mogu hapsiti građani, ali ne mogu preduzimati akcije protiv institucija u RS.

Mihajlica je podsetio da su i ranije u više navrata pretresane prostorije policija i opština u RS.

Poslanici vladajuće koalicije ocenili su da je današnje ponašanje Tužilaštva, Suda i Sipe "unapred smišljeno" kako bi se derogirao MUP RS, a optužili su i opoziciju za izdaju i kovanje planova za rušenje aktuelnog rukovodstva RS.

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je novinarima u Sarajevu da je Sipa i do sada upadala u razne institucije, ali da je sada Vlada RS "reagovala na drugi način".

"Ne vidim da postoji u ovom trenutku spremnost na dodatni kompromis. Mislim da je trebalo razgovarati oko ovoga. Čekam informacije iz Sipe i MUP-a RS. Te informacije su kontradiktorne, do mene je došla informacija da su službenici policijske stanice u Novog Gradu sarađivali sa inspektorima Sipe", rekao je Bosić.

Po njegovim rečima, sve ovo neće dovesti do smanjenja tenzija, koje, mogu biti smanjene "samo novim dogovorom i odnosima, pa i po pitanju ratnih zločina".

Šef poslaničkog kluba PDP-a Branislav Borenović pozvao je na razum, ocenjujući da je situacija "veoma ozbiljna".

"Moramo biti razumni i pozivam na smirivanje situacije kako ne bi došlo do eskalacije", rekao je Borenović.

Pretresi u policijskoj stanici, zgradi opštine i komunalnom preduzeću u Novom Gradu zatražili su i naredili Tužilaštvo i Suda BiH, zbog postojanja dokaza da su strukture policije i civilne zaštite bile aktivno i direktno uključene u proces uklanjanja i skrivanja tela i posmrtnih ostataka 27 žrtava iz sela u mestu Maslovare, posle počinjenog zločina, a za kojima se većim delom još traga, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Iz Sipe je saopšteno da nisu dobili zvaničnu odluku Vlade RS, ali da će oni nastaviti da rade u skladu sa svojim ovlaštenjima i nadležnostima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.