Dodik: Sa Lukašenkom ću razgovarati o bilateralnoj saradnji

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 00:24

Dodik: Sa Lukašenkom ću razgovarati o bilateralnoj saradnji

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastaće se sutra sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Dodik je danas izjavio da će sutra tokom sastanka sa Lukašenkom razgovarati o bilateralnoj i drugoj saradnji, kao i o ratu u Ukrajini.

Dodik je istakao da Lukašenko, na čiji poziv je doputovao u Minsk, decenijama vodi tu zemlu, za koju je preuzeo odgovornost u najtežim okolnostima nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raspada Sovjetskog Saveza.

''Danas smo mogli da vidimo da je, uprkos tome što je prošla kroz tranziciju i danas ima sankcije, reč o zemlji u kojoj privreda funkcioniše, u kojoj civilni i javni život funkcioniše. Minsk je grad koji može da pretenduje da bude jedan od najurednijih, najsređenijih i najčistijih gradova u kojima smo bili", rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je dodao da je Lukašenko čovek koji ima iskustvo i da će biti zanimljivo čuti njegove poglede.

''Pre svega me interesuje bilateralna saradnja koju smo počeli današnjom posetom bolnici. Moram da zahvalim za činjenicu da smo imali povoljne uslove da naš 21 građanin, od kojih troje dece ovde transplantiraju organe, 28 ih još čeka i to pod uslovima koji važe za beloruske građane, što je veoma važno", istakao je Dodik, podsetivši da je delegacija Republike Srpske ranije danas posetila i "Holding kompaniju Belkomunmaš", koja se bavi proizvodnjom transportnih vozila, autobusa i tramvaja.

Dodik je naveo da je u njegovom ''primarnom interesu'' da čuje šta Lukašenko misli o ratu u Ukrajini, pošto, kako je rekao, od razvoja te situacije zavise položaji Belorusije, Evrope, i odnosi na globalnom nivou.

On je dodao da je njegova želja da građani Republike Srpske vide Belorusiju malo drugačije od ''stereotipa koji je nametnuo zapadni mejnstrim'', dodajući da, iako je pod sankcijama, Belorusija ima značajan izvoz i povećanje BDP od četiri odsto.

''To je san za mnoge evropske zmelje, oni su se orijentisali na druga tržišta koja su veća i značajnija od EU, ali to možete ako imate snažno vođstvo kakvo ima predsednik Lukašenko. O svemu tome želim da razgovaram sa njim'', rekao je Dodik.

Ranije danas Dodik se sastao sa zamenikom ministra privrede Belorusije Aleksandrom Ogorodnikovim, a zajedno sa delegacijom RS posetio je i i državnu instituciju "Minski naučni praktični centar za hirurgiju, transplataciju i hematologiju", gde je potpisan i sporazum o saradnji Ministarstva zdravlja RS i Komiteta za zdravlje Belorusije.

U delegaciji Republike Srpske u poseti Belorusiji su još i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić i direktor "Sarajevo-gasa" Istočno Sarajevo Nedeljko Elek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dodik: Izuzetan sastanak sa Lukašenkom; Belorusija uvek spremna da pomogne i podrži Republiku Srpsku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2024

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Minsku da je imao izuzetan sastanak sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.