Dodik: SNSD, DNS i SP će dijeliti i vlast i odgovornost

Izvor: Cafe.ba, 03.Nov.2014, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: SNSD, DNS i SP će dijeliti i vlast i odgovornost

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je definitivno dogovoreno da koalicija SNSD-DNS-SP formira novu vladu Srpske.

On je najavio da će sutra u Brčkom sa liderima DNS-a Markom Pavićem i Socijalističke partije Petrom Đokićem razgovarati o daljem strukturisanju vlasti.

Dodik je istakao da je pitanje mandatara za sastav nove vlade još predmet razgovora, ali i ocijenio da je realno očekivati >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << da mandatar bude iz SNSD-a.

"Zbog broja glasova koje imamo apsoluto je realno očekivati da će naša partija dati mandatara za sastav vlade", rekao je Dodik za Radio-televiziju Srbije i napomenuo da vjeruje da ima SNSD ima dovoljno kompetentne ljude koji mogu da ponesu odgovornost za politiku koja će biti zajedno utvrđena.

On je istakao da postoji saglasnost o tome da predstoji borba za ekonomiju koja podrazumijeva sanaciju štete od poplava u kojima je uništeno gotovo 20 odsto bruto društvenog proizvoda /BDP/ Republike Srpske i podsjetio da SAD još uvijek, četiri godine nakon poplava u svojoj zemlji, saniraju posljedice.

"Mi smo sada usmjereni na sagledavanje onoga šta smo radili i na pokušaj kreiranja novih političkih, ekonomskih i reformskih pitanja, a nakon toga ćemo strukturisati ljude, na koji način mislimo da bi oni to trebalo da urade", rekao je Dodik.

Dodaje da SNSD ima najveću podršku i potencijal da formira vladu, iako ima manji broj mandata nego ranije.

On je naglasio da je sada pojačana uloga DNS-a i SP-a i da će koalicija SNSD-DNS-SP dijeliti i vlast i odgovornost.

"Možda su oni imali ranije komfornu poziciju, jer za sve je bila velika partija kriva, a oni su mogli malo da se 'provuku', pa u tome smo im možda pomogli da ostvare neki bolji rezultat, ali u svakom slučaju sada imamo većinu da zajedno radimo", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da su za njega važna oba nivoa vlasti - i na nivou Republike Srpske i na nivou BiH.

"Ne možete da budete uspješni ni na jednom nivou ako niste zajedno, odnosno ako niste zastupljeni adekvatno i na jednom i na drugom nivou", kaže Dodik.

Takođe je rekao da će sarađivati sa liderom PDP-a Mladenom Ivanićem, kao srpskim članom Predsjedništva BiH, onoliko koliko bude potrebno u interesu Republike Srpske.

"Mladen Ivanić ima ulogu i to nije nebitno mjesto, jer ima veoma važnu ulogu u upravljanju sistemom odbrane, ali i dijelom spoljne politike BiH i u tom dijelu možemo sarađivati", rekao je Dodik.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.