Dodik: Republika Srpska je stabilna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2017, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Republika Srpska je stabilna

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je Republika Srpska, nakon 22 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, stabilna, te da je preživela možda i gori period nego što je bio sam rat.

"Stalna osporavanja od visokih predstavnika i podmukle akcije imale su cilj da prenesu nadležnosti na nivo BiH i stvore unitarnu zemlju kako su to zapadni krugovi obećali Aliji Izetbegoviću", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Naveo je da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Republika Srpska izborila protiv svega toga, te da danas u Republici Srpskoj postoje stabilnost, mir i razvoj.

"Voleli bismo svi da je to bolje, ali niko ne može da kaže da Republika Srpska nije u svom postojanju ostvarila ciljeve za koje se ovaj narod borio, a to su sloboda, razvoj, miran život i stalna borba za ekonomski prosperitet", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Odgovarajući na pitanje o 25. novembru, koji se u većem delu Federacije BiH obeležava kao "dan državnosti BiH", Dodik je poručio da u Republici Srpskoj te državnosti nema.

Predsednik Republike Srpske je istakao da nijednu nadležnost Srpske nije narod preneo na nivo BiH institucionalno i slobodnom političkom voljom.

"Sve je učinjeno pritiscima na ljude, pretnjama, kaznama, zatvaranjem, progonom, maltretiranjem i torturom međunarodne zajednice. To se ne može smatrati neutralnim i objektivnim političkim uslovima za bilo kakvo odlučivanje", rekao je Dodik.

Govoreći o vraćanju prenesenih nadležnosti, Dodik je naglasio da sve što je u skladu sa Ustavom treba da bude postavljeno na ustavan način.

"Ogroman pritisak, kazne, maltretiranje institucija i pojedinaca bili su u funkciji centralizacije i unitarizacije BiH. Postoji Ustav i njega treba poštovati. BiH živi svoj vanustavni život i ukoliko hoće da preživi mora da se vrati u okvir Ustava", poručio je Dodik.

General Mladić patriotski obavljao svoju dužnost

Milorad Dodik izjavio je da je general Ratko Mladić veoma profesionalno i patriotski obavljao svoju dužnost, kao i da će se u slučaju negativne presude Haškog tribunala samo ojačati mit o njemu, prenosi RTRS.

Dodik je naglasio da, s obzirom na sve do sada viđeno protiv Srba u Hagu, svi imaju osećaj povodom sutrašnje presude generalu Mladiću.

"Ali, bez obzira na to, Ratko Mladić ostaje legenda u srpskom narodu, čovek koji je svoje profesionalne i ljudske sposobnosti dao u funkciju odbrane slobode srpskog naroda, gde god on bio", rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, Mladić je komandovao Vojskom Republike Srpske koja je branila slobodu naroda i učinila da bude stvorena Republika Srpska.

"Ono što su Mladić i mnogi s njim učinili jeste da su veoma profesionalno obavili svoju dužnost. Žrtvujući svoj i komoditet svoje porodice, znali su da će biti izloženi svim ovim procedurama koje dugo godina traju, ali nisu odustajali od istinske slobodarske ideje što se tiče Republike Srpske", rekao je Dodik.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.