Dodik: Referendum u martu ili aprilu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Dec.2009, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Referendum u martu ili aprilu

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da će se referendum o odlukama visokog predstavnika Valentina Incka o produžetku mandata stranim sudijama i tužiocima održati u martu ili aprilu sledeće godine.

On je rekao da će održavanje referenduma biti moguće tada ako se u januaru promeni postojeći Zakon o referendumu, koji ima tehničkih nedostataka.

Mehanizam referenduma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u rukama RS

"Veoma je važno da RS ima zakonodavni okvir i da legalizuje svoje pravo na lično izjašnjavanje. Možda je to važnije od same činjenice da li ćemo ili nećemo određenog dana imati referendum", izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci.

Ocenio je da su vlasti RS postigle veliki uspeh jer je "reč 'referendum' od tabu teme dobila pravo građanstva u političkom životu", i naveo da su pojedini međunarodni krugovi smatrali da mehanizam ličnog izjašnjavanja građana "ne sme dopasti u ruke RS iz niza razloga".

"Sada je vreme da krenemo u drugu fazu, koja podrazumeva sređivanje zakonodavnog okvira i sprovođenje jedne takve odluke", naveo je Dodik.

Parlament RS sinoć je odbacio nametnute Inckove odluke o produžetku mandata stranim sudijama i tužiocima, najavljujući raspisivanje referenduma o tom pitanju kada se promeni postojeći zakon o referendumu.

RS ima pravo na popis stanovništva

Dodik je dodao da RS ima pravo na popis stanovništva i da će ga sprovesti 2011. godine, podsećajući da je Evropska komisija popisom stanovništva uslovila BiH za podnošenje aplikacija za projekte.

Prema njegovim rečima, RS ne želi da izgubi takvu mogućnost jer na državnom nivou ne postoji saglasnost u vezi sa načinom sprovođenja popisa.

Dodik takođe smatra da nije potreban popis stanovništva na državnom nivou, već je dovoljno da to učine entiteti na svom području poštujući evropske standarde.

Ocenio je i da popis u RS Evropska unija "možda neće prihvatiti ili će to učiniti delimično, ali će on postojati kao činjenica".

Vlada RS juče je u parlamentarnu proceduru uputila nacrt zakona o popisu stanovništva kojim je predviđeno da se popis u ovom entitetu izvrši u aprilu 2011. godine.

U BiH još ne postoji politička saglasnost da se popis stanovništva sprovede na teritoriji cele zemlje, jer bošnjački političari smatraju da anketni listić ne treba da sadrži pitanja koja se odnose na nacionalnu i versku pripadnost, kao i matični jezik stanovništva, dok političari iz RS insistiraju da ta pitanja budu obuhvaćeno popisom.

Poslednji popis stanovništva u BiH sproveden je godinu dana pred početak rata, u martu 1991. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.