Dodik: Referendum nije na dnevnom redu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 07.Nov.2010, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Referendum nije na dnevnom redu

MARIBOR - Referendum o secesiji srpskog entiteta od Bosne i Hercegovine je ozbiljno pitanje, ali u ovom trenutku nije na dnevnom redu, poručio je premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsednik Vlade RS je za mariborski dnevnik Večer takođe odbacio opasnost novog rata u BiH kao "pretnje praznim pištoljem" i poručio da je posvećen mirnom rešenju sporova i dijalogu.

"Branićemo naš status, autonomiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << političkim sredstvima", kazao je Dodik, a prenela slovenačka novinska agencija STA.

Dodik, koji je na nedavnim parlamentarnim izborima u BiH izabran za predsednika RS, rekao je da je neodrživa BiH, u obliku kako su je napravili "trećerazredni, ali dobro plaćeni međunarodni zvaničnici, sa mesečnom platom od nekoliko desetina hiljada evra".

Velike probleme u BiH stvorila je Kancelarija visokog predstavnika, smatra Dodik, najviše okrivljujući britanskog diplomatu Pedija Ešdauna, koji je "nepovratno uništio istorijski koncept Bosne".

Ešton je bio Visoki predstavnik od 2002. do 2006. godine. Budućnost BiH je, prema Dodiku, u dogovoru dva entiteta i tri naroda.

"Jedini mogući put je dogovor između lokalnih igrača. To je jedini način da se postigne stabilnost", rekao je Dodik. Premijer je, navodeći da mnogi ljudi imaju pogrešnu predstavu o BiH, istakao da je ta država bila "mala Jugoslavija".

"Zašto bi bilo ko mislio da, ukoliko velika Jugoslavija nije mogla da preživi, mala može? Rat je stvorio još veće razlike i tenzije u BiH, čije je društvo duboko podeljeno između hrišćanstva i islama i čije stanovništvo nema zajednički praznik oko kojeg bi se složilo da slavi kao nacionalni", dodao je Dodik.

Premijer RS je naglasio da je za budućnost zajedničke zemlje najbolje razgovarati o svemu, bez tabua, koji su, prema njegovom mišljenju, na prvom mestu krivi za konflikt. Dodik je za Večer rekao da je RS bolje mesto za strana ulaganja od BiH.

"RS je pogodnija za slovenačke kompanije za poslovnu saradnju nego BiH, gde slovenačke kompanije nisu dobrodošle i tretirane kao ovde", zaključio je Dodik.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.