Dodik: RS stabilna demokratija

Izvor: B92, Beta, 09.Jan.2011, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: RS stabilna demokratija

Banjaluka -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je RS za 19 godina postojanja stasala u politički stabilnu, demokratsku zajednicu.

"RS, nastala kao izraz volje srpskog naroda u BiH u teškim vremenima raspada bivše zajedničke države, danas je otvorena za život svih njenih građana", rekao je Dodik.

Dodik je poručio da je RS za njega "suština i osnov njegovog delovanja", navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su mu partneri svi oni koji poštuju Dejtonski sporazum, Ustav i zakone i rade na kreiranju moderne i demokratske RS.

"Istovremeno, svima koji pokušavaju da umanje ustavni i dejtonski kapacitet RS, njenu poziciju i nadležnosti, bez obzira odakle dolazili, poručujemo da je krajnje vreme da odustanu od tih pokušaja", istakao je Dodik.

Navodeći da je RS trajna pravna, teritorijalna i politička kategorija, koja je svoj suverenitet unela u BiH, on je rekao da građani RS prihvataju samo "onu BiH koja je verifikovana izvornim Dejtonskim sporazumom i koja uvažava RS".

Predsednik RS je kritikovao delovanje OHR-a i visokih predstavnika, koji su, kako je rekao, antidejtonski koristili tzv. bonska ovlašćenja za razračunavanje i kažnjavanje političkih neistomišljenika, kreiranje ustavnog uređenja i modeliranje političkog sistema u BiH.

Dodik smatra da je BiH dugo vremena bila državno-pravni i društveno-politički eksperiment, "neuspešan za mnoge, opterećujući za sve", i naglasio da je RS u takvim uslovima uspela da postane politički i ekonomski stabilna i samoodrživa.

"Nismo i nećemo biti remetilački faktor, već ravnopravan partner u razgovorima s predstavnicima drugog entiteta i konstitutivnih naroda, ali i predstavnicima međunarodne zajednice, s kojima želimo da gradimo partnerske odnose", istakao je on.

Dodik je naveo da RS želi dobru saradnju sa Srbijom, državama u regionu, kao i sa Evropskom unijom, Rusijom, SAD i ostalim državama koje uvažavaju RS.

Predsednik RS još je poručio da je članstvo u EU jedan od važnijih ciljeva, ali "ne po svaku cenu", pojašnjavajući da proces pristupanja BiH EU ne može biti iskorišten za radikalnu promenu ustavnog uređenja i centralizaciju zemlje.

"U RS možemo ostvariti sve, a bez nje malo ili gotovo ništa", naglasio je Dodik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.