Dodik: RS nikada nije bila jača

Izvor: B92, 14.Nov.2009, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: RS nikada nije bila jača

Banja Luka -- Premijer RS Milorad Dodik poručio je da RS nikada nije bila jača i da je zato bitno da na vlasti u ovom entitetu ostane postojeća koalicija.

Obraćajući se delegatima na Kongresu Socijalističke partije RS u Banjaluci, on je naglasio da je danas jedino moguće političko okupljanje oko RS, na čijem ukidanju u poslednje vreme, kako je kazao, "na podmukao način rade pojedini međunarodni predstavnici".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Dodik je ocenio da bi gubljenje postojećih kapaciteta i okvira RS značilo veliku nesigurnost za srpski narod u BiH, dodajući da je vladajuća koalicija dala veliko doprinos u jačanju entiteta.

Vladajuću koaliciju u RS čine Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata, SP RS i Demokratski narodni savez.

Predsednik Demokratske stranke jedinstva Zoran Žižić naveo je da se u regionu dešavaju promene koje nisu u interesu država i naroda koji u njima žive, ocenjujući da u BiH postoje ozbiljni negoveštaji procesa koji idu ka unitarizaciji zemlje.

Prema njegovim rečima, ti procesi nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom niti sa interesima RS i njenih građana.

Na Petom kongresu Socijalističke partije Republike Srpske sadašnji predsednik stranke Petar Đokić ponovo je izabran na tu funkciju.

Za Đokića je glasalo 165 delegata, dok je dosadašnji potpredsednik stranke i načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović dobio 134 glasa.

Treći kandidat Tomo Tomić pre glasanja povukao je svoju kandidaturu.

Dačić: Promena Dejtona samo dogovorom

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je u Banja Luci da je promena Dejtonskog sporazuma moguća jedino ako se o tome dogovore sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.

"Dejtonskim sporazumom je uspostavljena i ustanovljena RS sa kojom Srbija ima Sporazum o specijalnim vezama i naša je želja i aktivno političko zalaganje da ti odnosi budu što čvršći, da veze budu što jače, ne samo u domenu politike, već i u ostalim oblastima", rekao je Dačić posle sastanka s premijerom RS Miloradom Dodikom.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da Srbija, koja je garant Dejtonskog sporazuma, neće dozvoliti da RS bude dovedena u pitanje, dodajući da je Srbija razvila niz konkretnih aktivnosti kortisteći prava definisana mirovnim sporazumom.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se i sa ministrom unutrašnjih poslova RS Stanislavom Čađom.

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Republike Srpske ocenili su da je saradnja policija RS i Srbije veoma dobra, što pokazuje i veći broj uspešnih akcija koje su zajednički sprovele u ovoj godini.

Dačić i Čađo su naglasili zajedničku spremnost na stvaranju i unapređenju uslova i ambijenta za ove aktivnosti u cilju ostvarivanja što bezbednijeg ambijenta za građane.

Na sastanku je dogovorena dalja saradnja policija Srbije i RS na planu razmene informacija i iskustava, kako bi se doprinelo usavršavanju policijskih kadrova, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodok: RS nikad nije bila jača

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Nov.2009

Premijer Republike Srpske (RS) i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska nikada nije bila jača u svom kapacitetu i da je zbog toga vrlo važno da na vlasti ostane aktuelna koalicija. Obraćajući se prisutnima na Kongresu Socijalističke partije u Banjaluci, Dodik je rekao...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Dačić: Srbija želi čvršće veze sa RS

Izvor: RTS, 14.Nov.2009

Srbija poštuje sve što predstavlja dogovor tri naroda u BiH, izjavio u Banjaluci potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić posle sastanka s premijerom RS Miloradom Dodikom. ..Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u Banjaluci da je promena Dejtonskog sporazuma...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.