Dodik: Prijateljski s Rusijom, nismo agenti nijedne zemlje

Izvor: N1 televizija, 04.Maj.2018, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Prijateljski s Rusijom, nismo agenti nijedne zemlje

U najnovijem izveštaju predsednika Republike Srpske Milorada Dodika generalnom sekretaru UN navedeno je da RS nije agent nijedne strane države, da bošnjačka Stranka demokratske akcije opstruiše donošenje odluka važnih za izbore, kao i da postoje "džihadističke pretnje" u BiH.

U izveštaju pripremljenom povodom debate o BiH u Savetu bezbednosti UN, Dodik je izrazio podršku Republike Srpske evropskim integracijama >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << BiH. Izveštaj sadrži 25 stranica podeljenih u osam poglavlja.

U prvom delu izveštaja naglašen je stav da "Dejtonski sporazum mora biti sproveden u izvornom obliku".

"Pretnje nasiljem i oružanom agresijom od bošnjačkih političkih lidera, kao odgovor na politička neslaganja, podrivaju Dejtonski sporazum i moraju biti osuđene", navedeno je u dokumentu.

U izveštaju se potvrđuje i nabavka oružja za potrebe MUP-a RS, uz ocenu da je ona bila "neophodna za modernizaciju, da je bila u potpunosti transparentna i realizovana uz dozvolu svih relevantnih agencija na nivou BiH". Dalje je navedeno da RS ima prijateljske odnose sa Rusijom, ali i ističe da "RS nije agent nijedne strane države".

Istaknuto je da izbori u BiH treba da se sprovedu bez stranog uticaja, s tim što se posebno ukazuje na uticaj SAD. Dodik je od SAD zatražio da obelodane podatke o sredstvima koja su data medijima u BiH, kao i da prestanu da ta sredstva koriste sa ciljem uticanja na izbore.

Predsednik RS je SDA označio kao političku stranku koja opstruiše "izvršenje važnih odluka koje su od presudnog značaja za izbore", ocenivši da je razlog za to želja da Bošnjaci biraju i predstavnika hrvatskog naroda u Predsedništvu BiH.

U dokumentu se pominje i "pretnja od džihadističkog terorizma u BiH", uz ocenu da je BiH "utočište za radikalne islamiste još od kada je SDA pozvala mudžahedine u BiH tokom rata devedesetih godina".

Dodik u izveštaju istiće opredeljenost RS za evropske integracije BiH, ali i naglašava potrebu okončanja mandata stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, kao i okončanje mandata visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Dodik pisao UN: RS nije agent nijedne strane države

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Maj.2018

U posebnom izvještaju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika generalnom sekretaru UN navedeno je da RS nije agent nijedne strane države, da Stranka demokratske akcije (SDA) opstruiše donošenje odluka važnih za izbore, kao i da postoje "džihadističke prijetnje" u BiH, prenose mediji. U...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.