Dodik: Pridržavanjem Dejtona udaljavanje od nezavisnosti

Izvor: Vesti-online.com, 07.Apr.2010, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Pridržavanjem Dejtona udaljavanje od nezavisnosti

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocenio je danas da je sastanak sa zamenikom državnog sekretara Džejsom Stajnbergom i šefom španske diplomatije Miguelom Moratinosom bio "dobar i konstruktivan".

On je izjavio da je još jednom potvrđen interes SAD i Evropske unije (EU) da podrže Bosnu i Hercegovinu (BIH) na putu evroatlanskih integracija. Dodik je novinarima rekao da RS ne koči rešavanje problema vojne imovine u BIH , ali da se ne slaže da vojnici iz BIH >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << budu deo turskog kontigenta u Avganistanu, javila je agencija FENA.

"Ono što smo mi ponudili, a tiče se 69 vojnih objekata, nije prihvaćeno i očigledno je da se to pitanje koristi za neke druge ciljeve", istakao je Dodik.

On je kazao da RS nije protiv toga da BIH pošalje svoje vojnike u Avganistan, ali "itekako jesmo protiv toga da oni budu u sastavu turskog kontingenta, imajući u vidu jednostrano navijačko raspoloženje Turske kada je u pitanju BiH".

Dodik je rekao da je dobio uveravanje da će BiH ipak u junu dobiti bezvizni režim.

Komentarišući svoje izjave o mirnom razdruživanju Dodik je ponovio da stoji iza toga, ali samo u slučaju pokušaja da se ukine RS ili da joj se umanje nadležnosti.

"BiH u dejtonskom kapacitetu i njena celovitost za nas nije sporna, sporno je ono što oduzima nadležnosti RS-a", kazao je Dodik, dodajući da se pridržavanjem Dejtona RS sve više udaljava od mogućnosti otcepljenja.

"Ako nas terate da RS bude manja zbog evroatlantskog puta onda vam hvala na njemu", poručio je Dodik.

Stajnberg i Moratinos razgovrali su danas i sa liderom SDP Zlatkom Lagumdžijom, a tokom dana će razgovarati, takođe u Sarajevu u odvojenim susretima, i sa liderima HDZ Draganom Čovićem, SDA Sulejmanom Tihićem, Stranke za BiH Harisom Silajdžićem i PDP Mladenom Ivanićem.

Lider SDP Zlatko Lagumdžija je, posle razgovora, rekao novinarima u Sarajevu da je ohrabren činjenicom da su SAD i EU opredeljene za jedinstvenu BiH koja samo kao takva može ući u EU i NATO savez.

On je rekao da je na ovom sastanku potvrđeno uverenje da je BiH u EU i NATO-u nešto što je apsolutno nepromenljiv parametar američko-evropskog partnerstva.

"Kada će to biti i s kojim vođstvom to neće odlučivati SAD i EU", rekao je Lagumdžija i dodao da će se o sudbini BiH odlučivati na jedinom legalnom referendumu 3. oktobra 2010. godine, kada će se održati opšti izbori u BiH.

"Svi oni koji pričaju o otcepljenjima, zaslužili su da odu 3. oktobra", kazao je Lagumdžija.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.