Dodik: Prebrojati mudžahedine u BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2014, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Prebrojati mudžahedine u BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da "oni koji upućuju zlurade komentare o boravku ruskih umetnika u Banjaluci, treba prvo da izbroje mudžahedine koji žive u BiH i nekontrolisano ulaze na njenu teritoriju".

On je dodao da se "čak i opozicija RS uključila u prebrojavanje koliko je Rusa ušlo u RS, što je beznačajan broj".

"Došli su tu da podrže jedan kulturni događaj", naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Dodik u izjavi novinarima u Banjaluci istakavši da je "ključno pitanje boravak mudžahedina u BiH, a ne da li neko ovde dolazi da igra narodne igre".

Inače, u BiH se juče podigla prava bura oko dolaska ruskih igrača koji treba da učestvuju u obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, jer su neki mediji u drugom entitetu, Federaciji BiH, objavili da se radi o dolasku ruskih specijalaca.

Čak je reagovala i Granična policija BiH koja je saopštila da su ruski državljani koji su u proteklom periodu ušli u BiH ispunjavali sve potrebne uslove i da nisu imali vojna obeležja ili uniforme, da ih je bilo 144, među njima i žene i muškarci različite starosti.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su morali da demantuju te spekulacije, navodeći da je reč o umetnicima i kritikujući medije drugog entiteta da šire informacije kojima uznemiravaju javnost.

I Služba za poslove sa strancima koja deluje pri Ministarstvu bezbednosti BiH bila je započela provere da bi utvrdila o čemu je tačno reč.

Dodik je danas ponovo govorio i o ustavnim promenama u RS koje je najavio za iduću godinu, a naveo je i da će palament RS razmotriti ranije odluke visokih predstavnika u BiH.

"Nameravam da predložim da u jednoj od klauzula u novom Ustavu RS piše da se u RS može primenjivati ono što je nametnuo visoki predstavnik u BiH samo ako to odobri republički parlament", rekao je Dodik na 11. savetovanju "Oktobarski pravnički dani" koje je danas počelo u Banjaluci.

Predsednik RS kazao je i da se mora videti na koji način RS može da tuži visoke predstavnike pravosuđu njihovih zemalja za kršenje međunarodnog prava i dodao da od toga neće odustati.

"RS nije država, ali ona politika koju sprovodimo jeste što manje entitet, a što više država", zaključio je Dodik, prenose mediji u BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.