Dodik: Pomoć Rusije biće značajna

Izvor: B92, 29.Maj.2014, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Pomoć Rusije biće značajna

Banjaluka -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će finansijska pomoć Rusije za otklanjanje posledica poplava u Republici Srpskoj biti značajna.

On je rekao da će ovih dana biti okončane procedure za njenu realizaciju.

Dodik je rekao da je pomoć Rusije RS dogovorena na njegovom nedavnom sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, ali nije izneo detalje o toj pomoći.

On je upozorio na pokušaje centralizovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << distribucije međunarodne pomoći koja pristiže u BiH, ističući da je za Republiku Srpsku neprihvatljivo da instituicije BiH "zaobilaze" entitetske institucije i njihove kompentencije.

"Očigledno je da štete nisu iste, ali da se pomoć pokušava na različite načine zloupotrebiti. Mi ćemo oceniti da li ćemo učestvovati u poslovima u vezi sa koncentracijom međunarodne pomoći, ali je neprihvatljivo da se obilaze entitetske kompetencije i da se pokušavaju direktno kontaktirati u pojedine lokalne zajednice", rekao je Dodik posle sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Predsednik RS je rekao i da Rusija neće odustati od realizacije projekta izgradnje gasovoda Južni tok, dodavši da je tokom nedavne posete Rusiji dobio čvrsta uveravanja o nastavku ulaganja u naftnu industriju RS.

Dodik je zahvalio Rusiji što nije podržala saopštenje s poslednje sednice Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC) u BiH koji je, kako je naveo, pokazao da PIC nije neutralna organizacija, već da se "bavi kreiranjem BiH kako oni žele".

Dodik je istakao opredeljenost Rusije za poštovanje Dejtonskog sporazuma i nemešanje u unutrašnja pitanja BiH.

Prema njegovim rečima, poplave, koje su pogodile BiH, nastojale su se iskoristiti za promovisanje nekih novih političkih ideja.

Govoreći o saniranju posledica poplava u RS, Dodik je kazao da će rebalans republičkog budžeta biti neophodan, ali da je u ovom trenutku rano o tome govoriti, jer nema procene o kretanju javnih prihoda.

On je naveo da je Republika Srpska obezbedila paket pomoći za stambeno zbrinjavanje od po pet hiljada maraka (2.500 evra), koji će, najverovatnije, biti obezbeđen putem emisije vaučera.

Dodik je najavio da će pomoć biti dodeljena putem fonda solidarnosti, dodavši da je realno uvođenje solidarnog doprinosa na plate svih zaposlenih u Republici Srpskoj na tri posto.

On je najavio uvođenje novih taksi na automobile, mobilnu telefoniju i telefone uopšte.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik,   Poplave

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dodik: Finansijska pomoć Rusije biće značajna

Izvor: Blic, 30.Maj.2014, 00:25

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će finansijska pomoć Rusije za otklanjanje posledica poplava u Republici Srpskoj biti značajna i da će ovih dana biti okončane procedure za njenu realizaciju...Dodik je rekao da je pomoć Rusije RS dogovorena na njegovom nedavnom..sastanku...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.