Dodik: Oni nama 9. januar, mi njima 25. novembar

Izvor: B92, 26.Nov.2016, 01:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Oni nama 9. januar, mi njima 25. novembar

Banjaluka -- Predsednik RS Milorad Dodik najavio je podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH, kojom će zahtevati osporavanje Dana državnosti BiH.

Dan državnosti BiH se 25. novembra proslavlja u Federaciji BiH.

Dodik je najavio da će Republika Srpska ovih dana pokrenuti apelaciju pred Ustavnim sudom BiH, kojim će "osporiti 25.novembar kao tzv. dan državnosti BiH, po istim principima na kojima su oni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nama osporavali 9. januar"

"Pa nek oni provedu referendum i mi nećemo imati ništa protiv", rekao je Dodik za Radio-televiziju RS (RTRS).

On je ocenio da je Dan državnosti BiH, koji se danas proslavlja u Federaciji BiH, "lažni praznik", jer 25. novembra Bosna i Hercegovina nije uspostavljena kao država.

"To je komunistički datum iz vremena bivše Јugoslavije i njega je nemoguće odvojiti od te države i AVNOЈ. I to je činjenica", istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Bošnjaci sada "pribavljaju neke datume iz prošlosti, koji njima odgovaraju i pokušavaju da to nametnu drugima", mada je najveći broj učesnika ZAVNOBiH-a bilo srpske nacionalnosti.

"Mi to ne proslavljamo, jer tada BiH nije bila uspostavljena. Tada nije postojala kao država niti joj je data državnosti", naglasio je Dodik.

On je još ocenio da je apsurdno da 25. novembar, odnosno dan ZAVNOBIH-a, proslavlja bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, čiji se otac Alija Izetbegović, borio u sastavu Handžar divizije.

"Handžar divizija je bila fašistička paravojna formacija i postoji slika o Aliji Izetbegoviću kao pripadniku te divizije i on to nije ni krio. Danas njegov sin polaže venac u ime tzv. države BiH dajući mu značaj, koji mu uopšte ne pripada", rekao je Dodik.

Predsednik RS je istakao da njega, kao potomka kozaračkih partizana i jasenovačkih stradalnika, vređa činjenica da Bakir Izetbegović, čiji je otac bio član Handžar divizije, danas 25. novembar pokušava da prikaže kao svoj datum.

Dodik smatra da do Dejtonskog sporazuma nikakve BiH kao države nije ni bilo.

Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH o knjiženju vojne imovine na državu BiH, on je rekao da se to neće desiti.

"Ta imovina ostaje Republici Srpskoj. Srpska je faktor u BiH, ne možete je zaobići. Te odluke možete okačiti mačku o klin što se nas tiče, ako donosite tako očigledne prekršaje i kriminalne odluke", naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, u RS odavno pripremljen zakon, po kojem se odluke Suda i Tužilaštva BiH neće primenjivati na prostoru Republike Srpske, dodavši da se bira trenutak kada će biti i usvojen.

"Zato je potrebno da dođe do opšteg konsenzusa svih i pozivam opoziciju, da se objedinimo oko tih stvari, jer ako to ne uradimo, oni će lažnim presudama uništiti Republiku Srpsku, a jedan od dokaza je upravo ova odluka suda", naglasio je Dodik.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.