Dodik: Očuvana stabilnost Republike Srpske

Izvor: RTS, 06.Jan.2014, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Očuvana stabilnost Republike Srpske

Uspešno je sačuvana stabilnost i sve nadležnosti Republike Srpske i izbegute su "makaze" kojima je RS trebalo da bude "reciklirana i puštena niz vodu", kaže predsednik RS Milorad Dodik. Ni oni koji najviše galame i govore da je u Srpskoj loše nisu otišli odavde, ističe Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su izazovi sa kojima se suočava Srpska prisutni u kontinuitetu, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i naglasio da su uspešno sačuvane stabilnost i sve njene nadležnosti i izbegnute "makaze" kojima je RS trebalo da bude "reciklirana i puštena niz vodu".

"Prva faza našeg delovanja bila je odbrana, a sada je to jačanje autonomije RS. Ne očekujemo od evropskog puta da razgradi Srpsku, nego da je ojača u institucionalnom pogledu", naveo je Dodik u intervjuu Glasu Srpske povodom 9. januara - Dana Republike.

Prema njegovim rečima, rođendan Srpske je važan datum za svakoga u entitetu.

"Moramo da se okupimo i više radimo za RS, moramo da je volimo jer je ona naš životni okvir. Ne smemo nikome da dozvolimo da je ugrozi. Republika nam omogućava da u njoj branimo bazične slobode, da se izgrađujemo i usavršavamo. RS je dobro mesto za život. I oni koji najviše galame i tvrde da je u Srpskoj loše nisu otišli odavde", podsetio je Dodik.

Sumirajući 2013. godinu, naglasio je da su izazovi bili prisutni u kontinuitetu, pre svega u vezi sa statusom i razvojem tog bosansko-hercegovačkog entiteta.

Dodik kaže da je početkom prošle godine bilo pokušaja destabilizacije, organizovanja raznih socijalnih pritisaka i nemira.

"Međutim, sve se ipak odvijalo bez neke vidljive energije za destabilizacijom, jer to nije bio deo potreba ljudi u tom trenutku. U 2013. godini nije bilo minuta, sata ili dana zastoja u radu institucija. Vlada je radila bez prestanka i u uslovima promena, a Narodna skupština ima iza sebe jednu od najboljih godina", tvrdi Dodik.

Za proteklu godinu kaže da je bila dodatno izazovna i zbog ekonomije, odnosno pritiska globalne ekonomske krize koja je devastirala i neke jake ekonomije i uticala i na RS.

I pored slabosti nasleđenog sistema, neuspešne privatizacije, nerazvijenog realnog sektora i liberalizovanog režima na granici koji su nametnuli stranci, naglašava da je vlast uspela da održi besprekorno finansiranje javnog sektora.

"U prošloj godini dokazivali smo našu sposobnost da možemo da upravljamo procesima, a lane je možda bilo najvidljivije otklanjanje stranog uticaja u funkcionisanju institucija. Godina je bila afirmativna i za poziciju RS u okviru BiH. Jasno je da je RS faktor odluke u BiH i da bilo kakav pritisak stranaca ne može dovesti do odluka koje nisu u interesu Srpske", tvrdi Dodik.

Naglašava da je RS je u regionu prihvaćena kao činjenica, a na međunarodnom planu je učinila prodor sarađujući sa važnim članicama Evropske unije.

"Nažalost, prošle godine je previše rano počela politička galama svojstvena predizbornom periodu. To je bila pogrešna odluka, narodu se ne dozvoljava da razume situaciju. Delovanje opozicije je potrebno, ali oni ne rade ništa drugo nego kritikuju i gledaju kako da proizvedu neku aferu. S druge strane, mi svakodnevno donosimo važne odluke, što nije nimalo lako", zaključio je Dodik.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.