Dodik: Očuvali smo autonomiju i ojačali institucije Republike Srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2014, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Očuvali smo autonomiju i ojačali institucije Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je ovaj entitet BiH u protekle četiri godine očuvao svoju autonomiju i ojačao institucije i da je danas nezaobilazan faktor u odlučivanju u BiH, kao i da je na međunarodnom planu RS prepoznata i uvažena.

"To nije bilo lako postići, ali preuzimajući funkciju predsednika Republike Srpske, i pre četiri godine sam znao da će RS, i mi koji smo preuzeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odgovornost za nju, biti izloženi brojnim iskušenjima i izazovima", rekao je Dodik u svom inauguracionom govoru u Narodnoj skupštini RS povodom preuzimanja dužnosti u drugom mandatu.

On je ocenio da biti predsednik RS "nije privilegija, već velika čast i obaveza da se služi svom narodu", dodavši da mu je narod na oktobarskim izborima ponovo ukazao poverenje, što dokazuje da "nije izneverio" poverenje koje mu je ukazano pre četiri godine.

Navodeći da su ustavne nadležnosti Republike Srpske očuvane u proteklim godinama, Dodik je ocenio da je RS danas "uređenije, lepše i prosperitetnije mesto za život svih njenih građana, što je i osnovni zadatak svake politike i odgovornih političara".

On je istakao da niko u RS, uključujući i njega, nema pravo da lični ili partijski interes stavi ispred osnovnih nacionalnih i državnih interesa Republike Srpske, poručujući da on kao predsednik RS neće dozvoliti da se krši Ustav RS zbog ličnih ili partijskih interesa.

"I pre Ustavnog suda, kao predsednik Republike Srpske preduzeću sve Ustavom i zakonima mi dozvoljene mere u zaštiti ustavnog poretka naše zemlje", kazao je Dodik.

On je naglasio da je njegov imperative očuvanje autonomije i nadležnosti RS, i istakao da BiH, kako je definisana Dejtonskim sporazumom, nije smetnja RS.

"Međutim, BiH kakvu pokušavaju da nam nametnu pojedini stranci ili pojedini bošnjački političari pod plaštom raznih reformi, a s ciljem njene unitarizacije, za nas je apsolutno neprihvatljiva", istakao je Dodik.

On je podržao put BiH ka EU, ali pod uslovom da se ne umanjuje autonomija i nadležnosti RS.

Predsednik RS je istakao da je od vitalnog interesa ovog entiteta BiH njegova stradanja s Ruskom Federacijom, ali je poručio da RS želi biti ozbiljan partner i SAD.

Dodik je istakao da su za narod u Republici Srpskoj posebno važni odnosi s Republikom Srbijom, za koje je rekao da su danas na zavidnom nivou.

"Mi ćemo i ubuduće činiti sve da naša saradnja bude još plodnija u interesu našeg naroda s obe strane Drine", kazao je Dodik.

Poručio je i da će se RS na referendumu izjasniti o eventualnom ulasku BiH u NATO, a ponovio je i raniji stav o potrebi gašenja Kancelarije Visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Dodik je još istakao potrebu reforme pravosuđa, kao preduslova za borbu protiv kriminala i korupcije, a naglasio je i potrebu posvećenosti institucija borbi protiv terorizma.

Predsednik RS je najavio i nove građevinske i energetske projekte, ulaganja u zdravstvo i obrazovni sistem, najavljujući i borbu protiv nepotizma.

Dodik je na kraju rekao da će kao predsednik raditi na približavanja stavova suprotstavljenih političkih blokova, ističući da je RS potrebno jedinstvo kada su u pitanju njeni vitalni nacionalni interesi.

Dodik je danas u parlamentu položio svečanu zakletvu nakon što je na oktobarskim izborima ponovo izabran za predsednika RS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dodik položio zakletvu

Izvor: RTS, 24.Nov.2014

U Banjaluci je konstituisan novi saziv republičkog parlamenta, a njemu će u naredne četiri godine predsedavati Nedeljko Čubrilović. Na svečanoj sednici zakletvu je položio novi-stari predsednik Republike Srpske Milorad Dodik...Milorad Dodik je najavio je da će do kraja sedmice imenovati mandatara...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.