Dodik: Nisam zainteresovan za poziciju u BiH

Izvor: RTS, 06.Jun.2013, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Nisam zainteresovan za poziciju u BiH

Od opštih izbora u BiH sledeće godine očekujem pobedu SNSD-a, stranke koja je napravila mnogo dobrog za RS, iako opozicija sve to kritikuje i omalovažava, kaže Milorad Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da još nije razmišljao na koju poziciju će se kandidovati na opštim izborima u BiH 2014. godine, ali da nije zainteresovan za bilo kakvu funkciju na nivou BiH i da mu je primarno jačanje Republike Srpske.

"U nekim alarmantnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uslovima moglo bi se desiti nešto u tom pogledu, ali to ne bi bilo sa ciljem da gradim BiH, jer ja u nju ne verujem. Ako bih otišao tamo, to bi bio znak da je BiH na izdisaju", istakao je Dodik, u intervjuu za Pres Republike Srpske.

Dodik je rekao da od opštih izbora 2014. godine očekuje pobedu SNSD-a, stranke čiji je predsednik, a koja je, kako je dodao, napravila mnogo dobrog za RS, iako opozicija sve to kritikuje i omalovažava.

Predsednik RS je negirao da vlada ne ulaže u opštine u kojima je Srpska demokratska stranka na vlasti, i ocenio da SDS "zagovara opasnu tezu, a to je podela RS na istočni i zapadni deo".

"Nesumnjivo je da se na istoku RS teže živi, ali nema zapostavljanja tog dela i lažu svi koji to govore. Republički potencijali su u procentualnom smislu angažovani mnogo više u istočnom delu RS, nego u zapadnom", rekao je Dodik.

Komentarišući najavu obeležavanje 100. godišnjice sarajevskog atentata, 2014. godine, predsednik RS je rekao da taj događaj svakako treba obeležiti, "bez obzira na to što ga u Sarajevu sve više doživljavaju kao teroristički čin, što je suludo".

Dodik je dodao da je kategorično protiv toga da se ujedno obeležava i "opsada Sarajeva".

"Univerzitet Sorbona tim povodom treba da ogranizuje naučni skup i nemam ništa protiv toga da u tome učestvuju naši naučnici, ali ako će to zajedno sa Sorbonom organizovati privatni fakultet Ejupa Ganića, onda smatram da mi u tome ne treba da učestvujemo, jer vrlo dobro znamo ko je Ganić. Mi ćemo centralnu manifestaciju 100. godišnjice sarajevskog atentata organizovati u Andrićgradu", rekao je predsednik RS.

Dodik je izrazio zadovoljstvo radom vlade RS i ponovio da postoji odlučna borba protiv kriminala i korupcije, pa u tom smislu niko nije zaštićen.

Govoreći o briselskom sporazumu Beograda i Prištine, Dodik je rekao da ga nije pročitao i da o njemu zna samo ono što je saznao iz medija. On je istakao da podržava borbu Srba sa Kosova za statusno rešenje i da može više od drugih da razume njihov položaj i procese kroz koje prolaze.

"Ali, rekao sam im i to da je adresa na kojoj treba da traže rešenje isključivo Beograd i da će RS pratiti stav zvaničnog Beograda", dodao je predsednik RS.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.