Dodik: Nisam glup da bih se junačio pred Amerikom, ali Amerika nije u pravu VIDEO

Izvor: B92, 22.Okt.2021, 21:57

Dodik: "Nisam glup da bih se junačio pred Amerikom, ali Amerika nije u pravu" VIDEO

Banjaluka -- Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da će na sastanaku u Beogradu upoznati predsednika Aleksandra Vučića sa političkim razvojem situacije u BiH.

On je naveo da Republika Srpska ne veruje u slatkorečive, lažne dobre namere nekih zapadnih faktora i Bošnjaka.

"I ovaj sastanak predstavlja kontinuitet ranijih sastanaka. Razgovaramo o situaciji i dogovaramo se o mogućim reakcijama koje su uvek vezane za naša prava - rekao je Dodik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dodao da u Sarajevu uvek pokušavaju da "donesu neku odluku da smire Republiku Srpsku, a posle toga po pravilu sledi još gora odluka", prenosi RTRS.

Dodik kaže da razume šta Srbija može da učini, a šta ne, te da od Vučića ne traži podršku u celosti, ali očekuje, kako je naveo, razumevanje koje mora da postoji.

Dodik je naglasio da mnogi koji odlučuju o BiH samo površno gledaju pravo, ustav i međunarodne akte i sa pozicije politike sile pokušavaju da kreiraju odnose.

"Mi moramo to da zaustavimo, jer nakon godinu dana od Republike Srpske ništa neće biti. Ja sam čovek koji je uložio svoj politički život u ovo. Čujem danas svašta o sebi, a bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv. Nisam glup da bih se junačio pred Amerikom, ali Amerika nije u pravu, "tetoši" neke Srbe ovde, podvaljuje i pokušava da nam nametne rešenja, priča o zajedničkoj državi, a pravi muslimansku državu, kojom su veoma zadovoljni u Sarajevu", rekao je Dodik.

On je istakao da je potpuno vidljiv ujedinjeni politički blok Bošnjaka, što nije slučaj sa predstavnicima Srba.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je danas da postoji mogućnost da Visoki predstavnik međunarodne zajednice Kristijan Šmit (Christian Schmidt) smeni srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

„Priprema se teren za takvo nešto. Pre svega, sačekćemo ozbiljnu raspravu u Savetu bezbednosti UN, sada u oktobru. Od te rasprave zavisi budući status Šmita, tu će biti njegov izveštaj. Iza toga imamo istek mandata EUFOR-a koji treba da se produži, rade se razne zakulisne igre“, naveo je Šarović za bijeljinsku BN televiziju.

Prema njegovim rečima, bez obzira na to kako „krstili“ Šmita, on dolazi iz jedne ozbiljne zemlje i ne treba ga ponižavati i omalovažavati, kako se može čuti u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.