Dodik: Nikada protiv Beograda

Izvor: RTS, 04.Dec.2013, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Nikada protiv Beograda

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je u odličnim odnosima i sa vlasti i sa opozicijom u Srbiji. Protiv zvanične politike Beograda nikada neću ići, a interese Srbije, koji su i interesi RS, uvek ću "žestoko braniti", kaže Dodik.

Važno je da i vlast i opozicija u Srbiji imaju jedinstven stav da je Republika Srpska garant zaštite srpskih nacionalnih interesa u BiH, rekao predsednik Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srpske Milorad Dodik i dodao da je u odličnim odnosima i sa predstavnicima vlasti, kao i sa opozicijom. 

Dodik je istakao da ima odlične odnose sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Kod njega sam naišao na veliko razumevanje za rešavanje naših problema, jer Vučić gaji veliku emociju prema RS, između ostalog i zbog porekla svoje porodice. Naravno, odličnu saradnju imam i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Srbije Ivicom Dačićem, ali i sa opozicionim liderima jer je to važno za budućnost RS", rekao je Dodik.

RS, naveo je, nikada neće ići protiv zvanične politike Beograda i tamo gde može, kako je rekao, uvek će „žestoko braniti" interese Srbije jer su to i interesi Srpske.

"Srbija je za nas sve, ali svesni smo da ona mora da gleda i svoje ekonomske i političke interese. Ona je za nas garant opstanka naše budućnosti i mi to znamo da cenimo. Naravno, i mi pokušavamo da Srbiji pomognemo kad možemo, ali naše mogućnosti su ograničene", rekao je Dodik.

Bratski odnosi i Dejtonski sporazum

Na pitanje šta ako Brisel bude uslovio Srbiju da žrtvuje status RS na svom putu ka EU, kakvi signali su nedavno stizali od Nemačke, Dodik je izjavio:

"Naš odnos sa rukovodstvom Srbije je prijateljski, bratski. Za Brisel, Srbija je garant Dejtonskog sporazuma. Stav Srbije je da će prihvatiti ono što se mi ovde dogovorimo. Srpsko rukovodstvo nas ničim ne uslovljava. Nije moguće da to dođe iz Srbije."

Komentarišući mogući zahtev Nemačke da se Srbija odrekne Dejtona, Dodik kaže:

„Problem je to što grade BiH rušeći Dejtonski sporazum, a od nas traže da tome aplaudiramo. Naravno da nećemo aplaudirati. Ja sam uveren da ni rukovodstvo Srbije to neće raditi i da nema nameru da bude transfer tih raznih pritisaka moći prema RS. Nijednog trenutka nisam osetio da to postoji, a ukoliko neko eventualno misli da je to moguće, bio on iz Srbije, RS ili međunarodne zajednice, moram ga uputiti na proces kojim smo prošli, u teškim uslovima pregovarali i očuvali našu autonomiju", rekao je Dodik.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dodik: Nikada protiv Beograda!

Izvor: Vesti-online.com, 05.Dec.2013, 12:08

Važno je da i vlast i opozicija u Srbiji imaju jedinstven stav da je Republika Srpska garant zaštite srpskih nacionalnih interesa u Bosni i Hercegovini! Protiv zvanične politike Beograda nikada neću ići, a interese Srbije, koji su i interesi RS, uvek ću žestoko braniti, rekao je predsednik Republike...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.