Dodik: Nemamo nikakvu korist od BiH, mi smo njena žrtva

Izvor: B92, 23.Apr.2021, 22:43

Dodik: Nemamo nikakvu korist od BiH, mi smo njena žrtva

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da se ratom ne mogu rešiti problemi Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH.

Ali, poručio je da je to moguće političkim stavom, dijalogom i političkom dinamikom..

Dodik je, gostujući na RTRS, naveo da je vidljivo da koncept "slobodne Bosne" po principima SDA i međunarodne zajednice nema nikakve šanse da uspe.

“Neki drugi koncept je moguć, ali je meni najizvesniji onaj da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u budućnosti ovo biti tri različite države. Govorim to pod uverenjem da nećemo ratovati za Republiku Srpsku, ali naravno da ćemo se braniti”, istakao je Dodik.

On je rekao da ne treba ignorisati pretnje ratom i da smatra da lider SDA Bakir Izetbegović poziva na neku vrstu rata, jer mu ne ide dobro na nivou Federacije BiH, niti na nivou kantona, dok i u stranci ima mnogo problema.

On kaže da razume da Bošnjaci neće pristati da Republika Srpska bude država, da Hrvati možda i hoće, kao i da će raspad BiH biti činjenica, kao što je činjenica bila i raspad Jugoslavije.

Govoreći o platformi za pregovore sa Federacijom BiH, koju je predložila većina u Narodnoj skupštini RS, Dodik je rekao da politički pragmatizam nalaže proaktivnost i da je potrebno zalagati se za razgovore.

On je naveo da je platforma jasna i da traži da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma, te da ono mora da bude ispoštovano sve dok se strane, odnosno Republika Srpska, FBiH i tri konstitutivna naroda, ne dogovore da bude drugačije.

Prema njegovim rečima, BiH nema nijedan element na osnovu kojeg može da opstane, osim međunarodnog ignorisanja situacije i bolesne želje bošnjačkog naroda za opstanak BiH.

On je dodao da čak nije protiv toga da se zadrži neki oblik BiH, ali da to nije ova BiH.

Govoreći o navodnom "non pejperu" o novim podelama i granicama u regionu, Dodik je rekao da priča o tom dokumentu pomaže u smislu razumevanja situacije u BiH.

“Nemamo nikakvu korist od BiH, mi smo njena žrtva i žrtva nemogućnosti funkcionisanja i razvoja”, naveo je Dodik.

Činjenica da je na najvišem nivou, što inače nije praksa, rukovodstvo Srbije na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednicom Vlade Anom Brnabić, predsednikom Parlamenta Srbije Ivicom Dačićem, došlo u Banjaluku, je veoma važan trenutak za Republiku Srpsku, rekao je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

"To je bio izuzetno uspešan dan, gde su se na sastancima koje smo održali, što na posebnim sastancima, a i na zajedničkom, kroz Savet za implementaciju Sporazuma o specijalnim vezama operacionalno razešili sva pitanja", rekao je Dodik gostujući u emisiji Aktuelno na RTRS.

Dodik je zahvalio Srbiji jer vodi računa o RS, čemu posebno doprinosi Vučić kao predsednik Srbije, koji podržava brojne projekte podrške lokalnim zajednicama, ali i velike projekte poput izgradnje hidroelektrana na reci Drini, aerodroma u Trebinju, auto-puta koji će spojiti Banjaluku i Beograd i slično.

"Jedan od važnijih projekata je i izgradnja gasovoda koji će se konektovati na mrežu gasovoda Srbije, negde kod Bijeljine. Planiramo da uz auto-put otvorimo i koridor sa gasnim cevima", rekao je Dodik.

Istakao je da su to kapitalne stvari na kojima se trenutno radi.

"Kada je reč o aerodromu u Trebinju, juče je definisano da Srbija učestvuje sa 70-75 odsto, a ostalo RS. Siguran sam da će aerodrom biti izgrađen. O tome se već dugo priča, ali nikada nismo imali kvalitetne investitore. Sada je došlo do toga da se Srbija pojavila", rekao je Dodik.

"Još jedna važna priča je i izgradnja tri elektrane u sistemu Buk Bijela na Drini kod Foče. Planirano je da se nađemo oko 20. maja i ozvaničimo početak radova. Na to se čekalo 45 godina. Narednih nekoliko godina oko Foče će biti najveća gradilišta", istakao je Dodik.

On je naglasio da je sa predsednikom Srbije razgovarao i o pomoći nekoliko lokalnih zajednica u RS, gde su na prvom mestu Kostajnica i Kozarska Dubica, zatim Nevesinje, kao i Drvar.

Dodik je naveo da je Srbija imala interes da pomogne i opštinu u Federaciji BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, ali da sa druge strane nije pokazan interes za takvu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MILORAD DODIK NIKAD JASNIJI: Ratom se ništa ne može rešiti, koncept SDA o BiH nema šanse da uspe

Izvor: Kurir, 24.Apr.2021, 08:25

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da se ratom ne mogu rešiti problemi Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH, ali da mogu političkim stavom, dijalogom i političkom dinamikom.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.