Dodik: Nema ništa od sastanaka u Madridu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2010, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Nema ništa od sastanaka u Madridu

BANJALUKA - Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da "nema ništa" od sastanka u Madridu lidera političkih stranaka u Boni i Hercegovini (BiH) jer ne postoji saglasnost o ključnim pitanjima.

Osvrćući se na jučerašnji sastanak u Sarajevu sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije (EU) Dodik, koji je i premijer Republike Srpske (RS) je novinarima ponovio da mu niko nije ponudio nikakav dokument na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potpisivanje, niti bi ga on potpisao.

Dodik je kazao da nije ni video tzv. "Madridsku deklaraciju" o kojoj se pričalo u medijima, a koja je trebalo da bude osnova za "neke razgovore".

Taj dokument bi se, kako je ranije najavljeno, odnosio na potrebu ustavnih promena u BiH i bio bi donet na skupu u španskom glavnom gradu 1. juna.

Dodik smatra da je previše pažnje dato razgovorima u Sarajevu, koji je po njegovoj oceni načelna rzmena mišljenja o mnogim pitanjima, a u kojem se manifestiovala zainteresovanost EU i SAD o važnim pitanjima za BiH i region.

Ministar inostranih poslova Španije Migel Angel Moratinos i zamenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg su u utorak i sredu u Sarajevu razgovarali sa predstavnicima sedam političkih partija u BiH, funkcionerima na državnom nivou i predstavnicima međunarodne zajednice.

"Očigledno je da postoji određeno razmišljanje da neke stvari u BiH stoje, ali mislim da ne stoje. Sama činjenica da ćemo u junu rešiti pitanje bezviznog režima je od ogromnog značaja", istakao je Dodik.

Predsednik SNSD je rekao da je ministru Moratinosu, čija je zemlja predsedavajući EU, i zameniku državnog sekretara Stajnbergu rekao da nije zainteresovan za fundamentalne promene Ustava BiH i da se u njega ne mogu ugraditi nadležnosti koje je oteo Visoki predstavnik međunarodne zajednice i preneo na nivo BiH, ili je to urađeno na neki drugi način mimo Dejtonskog mirovno sporazuma iz 1995.

Dodik je istakao da je spreman za razgovore,ali ne i za ono što bi moglo ugroziti "dejtonsku poziciju" RS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.