Dodik: “Neću MMF, hoću Rusiju”

Izvor: BKTV News, 25.Jun.2012, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: “Neću MMF, hoću Rusiju”

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je mogućnost izostanka sporazuma Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).
On je rekao da će 15. jula RS posetiti delegacija ruske Sberbanke, koja je u vlasništvu Ruske Federacije i spada u red najmoćnijih banaka na svetu, a koja je nedavno kupila Volksbank.
“S ovom bankom mogao bi da bude postignut dogovor o prevazilaženju postojećeg ekonomskog stanja u RS-u, jer je očito da do aranžmana s MMF-om neće >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << doći”, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima.
“Neophodno je naći određena sredstva. Očigledno da priča o aranžmanu s MMF-om neće ići, jer u Federaciji BiH ne postoji spremnost da se ispune uslovi bez obzira na to što to obećavaju”, tvrdi Dodik.
Naveo je i da bi Sberbanka mogla ponuditi projekte u oblasti malih i srednjih preduzeća, infrastrukture, finansija i drugim oblastima.
Dodik tvrdi i da nijedan dosadašnji projekt s Ruskom Federacijom “nije sadržavao nijedan politički zahtev, za razliku od novca koji dolazi iz Brisela ili od MMF-a”.
Prema Dodikovim rečima, prethodnih dana ugovorene su investicije sa ruskim i kineskim partnerima u energetski sektor Srpske od oko milijardu evra što će biti jedan od odgovora na ekonomsku krizu.
Dodik je najavio da će na narednoj sednici Vlade Srpske biti predloženo formiranje zajedničkog preduzeća RS i “Gasproma” koje će biti lider u regionu u oblasti istraživanja nafte i gasa.
On je naveo da je sa “Gaspromom”, osim izgradnje kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku i distributivne mreže vrednosti oko 300 miliona evra, dogovorena i izgradnja dve elektrane na gas snage po 600 gigavata.
Podsećajući da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na marginama Ekonomskog foruma razgovarao dva sata na šta je vrlo ponosan, Dodik je rekao da Rusija ostaje privržena poštovanju Dejtonskog sporazuma i da će odnosi Srpske i Rusije i dalje ići uzlaznom putanjom.
Kako su preneli banjalučki mediji, on je najavio da će u narednim mesecima biti osmišljena distribucija gasa kroz Srpsku, koji je četiri puta isplativiji od mazuta, i da će u prvim godinama biti isporučivano 250 miliona kubika gasa, a kasnije 1,9 milijardi kubika.
Izvor: SEEbiz, B92
Tweet
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.