Dodik: Nećemo pristati na promene Ustava na štetu RS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2010, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Nećemo pristati na promene Ustava na štetu RS

BEOGRAD -

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da se neće pristati ni na jednu promenu Ustava BiH koja bi bila na štetu RS.

Ova vlast nije dozvolila ni prenošenje nadležnosti RS na zajedničke organe BiH, kazao je Dodik za "Politiku".

Dodik koji je i kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata izborima za predsednika RS, istakao je da se pokazalo da "većina nadležnosti koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su, uglavnom, odlukama visokih predstavnika prenesene na zajedničke organe BiH nisu dale odgovarajuće rezultate".

"Takva praksa skupo nas je koštala, jer u finansiranju zajedničkih organa RS učestvuje sa više od 30 odsto. Zbog toga ćemo tražiti da nam se "otete" nadležnosti vrate", rekao je on.

"Mi smo rešeni da branimo izvorni Dejtonski sporazum, ali nećemo ostati njegovi poslednji branioci. Mi nismo ti koji će proglasiti kraj ovog sporazuma. Budu li pritisci na RS preveliki, mi ćemo smireno i polako izraditi svoju poziciju da jednog dana sami odlučimo o njenom statusu. Naš stav je jasan - za BiH je najbolje da se mirno raziđemo", dodao je premijer RS.

On je rekao da ne osporava da je međunarodna zajednica učinila mnogo dobrih stvari u ovoj zemlji, ali i da je "dobrim delom, odgovorna što je BiH za nas postala mrcvarenje".

"Međunarodni moćnici ne žele da upravljanje ovom zemljom prepuste njenim političarima, jer bi time Bošnjaci ostali bez one poluge koja ispunjava njihove političke zahteve. Umesto da rade na napretku BiH, moj je utisak, da stranci više rade na svom ostanku u ovoj zemlji, jer im to omogućava da uvećaju svoje bankovne račune", kazao je Dodik.

Na pitanje da je posle nedavne izjave da se u Srebrenici nije dogodio genocid, postao ponovo meta žestokih napada, i na osnovu čega tvrdi da u Srebrenici nije bilo genocida, on je odgovorio da ne osporava da se u Srebrenici dogodio zločin zastrašujućih razmera, koji nije smeo da se desi, ali da niko ne može da kaže da se taj zločin dogodio u ime RS, jer nijedan republički organ nije doneo odluku o masovnom pogubljenju srebreničkih Bošnjaka.

"Nažalost, zločin u Srebrenici, koji se ničim ne može opravdati, snažno se politizuje i, da tako kažem, nastoji se izvršiti srebrenizacija proteklog rata, a time cele Republike Srpske i srpskog naroda", rekao je on.

"Mi to ne možemo dozvoliti i nastavićemo rad na utvrđivanju pune istine o ovom zločinu", kazao je Dodik.

On je izjavio da su netačne primedbe da je ekstremni srpski nacionalista.

"U RS ima mesta za Bošnjake, Hrvate i nacionalne manjine koje poštuju njen legalitet i legitimitet. Ali ako neko ne uvažava Republiku Srpsku i njenu ustavnopravnu poziciju, ni mi nemamo razloga da uvažavamo njega", rekao je premijer RS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.