Dodik: Ne sme se zaboraviti Holokaust, ali ni genocid nad Srbima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2023, 18:24

Dodik: Ne sme se zaboraviti Holokaust, ali ni genocid nad Srbima

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas, povodom obeležavanja Dana sećanja na Holokaust, da ne sme biti zaboravljen Holokaust koji je počinjen nad jevrejskim narodom, ali ni genocid počinjen nad srpskim narodom tokom 20. veka.

U pismu upućenom izraelskom predsedniku Isaku Hercogu, Dodik je izrazio iskreno i najdublje saučešće, poštovanje i saosećanje povodom om Hašoa, Dana sećanja na Holokaust, koji se obeležava 17. aprila kao izraelski dan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komemoracije za šest miliona evreja stradalih u akcijama nacističke Nemačke i njenih pomagača, kao i za jevrejski otpor u tom periodu, piše Srna.

"Te nevine žrtve Holokausta, ali i heroji Izraela nikada ne smeju biti zaboravljeni", naglasio je predsednik Republike Srpske.

On je izrazio čvrsto uverenje da su prijateljstvo i saradnja Srba i evreja, ne samo prirodni i neophodni, već i nezamenljivi u današnjim izazovnim vremenima.

"Prirodni i neophodni jer, iako geografski udaljeni, naši narodi dele gotovo identičnu sudbinu: sudbinu progona, sudbinu maltretiranja, sudbinu masovnih ubijanja, sudbinu proglašenja građana drugog reda, sudbinu poricanja prava, sudbinu likvidacije, sudbinu neprestane političke borbe za naša prava, naš mir, našu budućnost. Teritorija na kojoj sada živimo nije označena samo kao naša, već je to ona na kojoj smo vekovima prisutni, za koju smo toliko puta ginuli tokom vekova iza nas", poručio je Dodik.

On je ukazao na namere da Srbima budu oduzeti budućnost i pravo na postojanje, kao i na namere da oni budu proterani iz njihove praotadžbine kao što je to rađeno Jevrejima.

Predsednik Republike Srpske je pismo uputio i premijeru Izraela Benjaminu Netanijahuu u kojem je istakao da je Holokaust najstrašnija mrlja na licu Evrope koja mora biti zauvek upamćena sa poštovanjem, ali i da mora da bude osujećen svaki pokušaj buđenja zlih sila, bilo gde i prema bilo kome.

"Samo tako će nam sećanje biti potpuno, a naša borba imati smislen i plemenit cilj", naveo je Dodik.

On je istakao da je, kada je poslednji put posetio Planinu sećanja i Memorijalni centar mučenika i heroja Holokausta, osetio svetu energiju koja prožima čoveka bez obzira na poreklo jer biti u blizini mesta neizmerne tuge, večnog vapaja, bola koji seže do nebesa, zahteva snagu i poseban pijetet prema milionima nevinih ljudi, žena i dece.

"Pojavljuje se milion pitanja "zašto" i svako je bez odgovora", dodao je Dodik.

U pismu koje je uputio ministru spoljnih poslova Izraela Eliju Koenu, predsednik Republike Srpske je istakao da srpski narod može da vidi odraze svojih patnji kroz patnje jevrejskog naroda, u mnogim aspektima i na mnogo nivoa.

"Fizička i emocionalna stradanja praćena genocidom nad skoro dva miliona Srba u 20. veku i skoro 30.000 u građanskom ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Širom Balkana zajedno smo stradali, u koncentracionim logorima, u našim domovima, na ulicama gradova u kojima smo zajedno živeli i radili", naveo je Dodik.

On je pozvao Hercoga, Netanijahua i Koena da prisustvuju komemoraciji u nedelju, 23. aprila, u Donjoj Gradini, kada će Republika Srpska obeležiti zajedničko stradanje i pogubljenje 700.000 Srba, ali i Jevreja i Roma u koncentracionom logoru Jasenovac.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.