Dodik: Ne poštujemo nasilje međunarodne zajednice

Izvor: RTS, 09.Jan.2016, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Ne poštujemo nasilje međunarodne zajednice

Republika Srpska poštuje Ustav BIH, ali ne poštuje nasilje međunarodne zajednice, kaže za RTS predsednik RS Milorad Dodik. Mi u Srpskoj volimo sve što predstavlja Srbiju, ističe Dodik.
O eventualnim posledicama proslave 9. januara i odnosima sa Srbijom, za koju veruje da joj je pitanje Republike Srpske jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja, predsednik Srpske govori za RTS.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rekli ste na svečanoj akademiji da priznajete samo BiH koju predviđa Ustav. Da li odluku Ustavnog suda i sve što je usledilo vidite kao pripremu "Dejtona 2"?
O tome pričaju mnogi. Republika Srpska postoji i poštuje Ustav BiH koji je napravio politički sistem. Ne poštujemo nasilje međunarodne zajednice, kao što ne pošujemo ni saopštenje Ambasade SAD koja je napala Dan RS. Time je povredila Republiku Srpsku i srpski narod. To je potpuno nepotrebno, jer Srbi poštuju Ameriku i njen nacionalne datume. Kvalifikacije koje je dala američka ambasada su za nas neprihvatljive i uvredljive. Postojaće Dejton i i na tom osnovu će Bosna i Hercegovina opstati ili će se entiteti postati nezavisne države, nema nikakvog "Dejtona 2".
Ustavni sud dao je Republici Srpskoj rok od šest meseci da odredi neki drugi datum kao svoj dan. Šta ćete na proleće?
Još svečanije slavićemo i dogodine ovaj dan kao Dan Republike. I sledeća na koju pada 25. godošnjica i sve ostale slaviće se 9. januara. To ne može nijedan sud da ospori. Politička odluka je politička igra i ujdurma i dokaz da RS ne može da ima povrenja u tzv. "dobre namere stranaca".
Očekujte li i nadalje ovoliku i ovakvu podršku Beograda?
Zahvalni smo na stavu Beograda koji je dugo u političkom smislu satanizovan u BiH. Beograd koji pokazuje svoje slobodarsko lice, toleranciju, politiku saradnje i mira, promoviše najbolje civilizacijske vrednosti, očigledno nekima smeta. Mi volimo sve što je Srbija i to je svakome poznato. Sa druge strane, sve što je BiH je za nas moranje. Kaad imate situaciju da se nešto hoće i nešto mora, zna se da pobeđuje ono što se hoće. Ono što se mora jednog dana će prestati da bude moranje.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.