Dodik: Ne idem u Srebrenicu

Izvor: Cafe.ba, 08.Jun.2015, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Ne idem u Srebrenicu

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da neće otići u Srebrenicu jer ne želi da svojim prisustvom legalizuje nešto što je kvalifikovano kao genocid iz, kako je rekao, čisto političkih razloga.

On je pozvao na formiranje međunarodne mješovite komisije koja će sa ove vremenske distance veoma objektivno procijeniti šta se tamo desilo i dati adekvatne kvalifikacije.

Dodik je, na konferenciji za novinare poslije predavanja koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << održao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, rekao da poštuje ljude i bol ljudi, ali kao čovjek koji rukovodi Republikom Srpskom ne može da prihvati kvalifikacije koje ne odgovaraju činjenicama.

Bez obzira na to što, kako je rekao, iza toga "stoji čitav jedan svijet koji je upravo hteo da se iskupi kroz svoje djelovanje ili nedjelovanje u to vrijeme".

Predsjednik Srpske je rekao da ne može da licitira sa brojevima jer to nije pristojno, ali da se ta priča zasnivala na tome da je u Srebrencii u nekoliko dana pobijeno 8.000 ljudi, a da je 20 godina poslije toga sahranjeno 4.000.

To, kako je naveo, govori da se manipulisalo podacima.

Govoreći o mogućem referendumu u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da se Srbima u Srpskoj spori pravo na referendum o izlasku iz BiH, ali da će se oni boriti za to pravo i da će ga afirmisati i sprovesti.

"Referendum treba posmatrati kao proces. To je pravo koje je jasno dato narodima Poveljom UN. Kao što vidite danas, na mnogim mjestima u Evropi se koristi to pravo, kao npr. u Škotskoj, na Krimu, u Kataloniji. Nama pripada to pravo i borićemo se za njega", rekao je Dodik na predavanju povodom dvije decenije od potpisivanja Mirovnog sporazuma u Dejtonu.

Dodik:Nisam osjetio distanciranje

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je navode da postoji pritisak na Srbiju da se distancira od njega i Srpske, okarakterisao kao medijske spekulacije.

"Nikada nisam osjetio distanciranje", kazao je Dodik i naglasio da ima intenzivne kontakte sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Dodik: Ne idem u Srebrenicu

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jun.2015

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da neće otići u Srebrenicu jer ne želi da svojim prisustvom legalizuje nešto što je kvalifikovano kao genocid iz, kako je rekao, čisto političkih razloga...On je pozvao na formiranje međunarodne mješovite komisije koja će sa ove...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.