Dodik: Mesto predsednika parlamenta pripašće DNS-u

Izvor: Studio B, 14.Nov.2014, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Mesto predsednika parlamenta pripašće DNS-u

Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio da vladajući blok ima skupštinsku većinu od 42 poslanička glasa i "više" i da će mesto predsednika Narodne skupštine pripasti Demokratskom narodnom savezu

Posle sastanka s predstavnicima koalicionih partnera iz DNS i socijalista, Dodik novinarima nije rekao ko će biti predložen za predsednika parlamenta RS na sednici zakazanoj za 24. novembar. On je dodao da će SNSD, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << DNS i socijalisti nastaviti da "grade dogovore o pitanju vlasti u RS", poručujući da će se na konstitutivnoj sednici parlamenta RS "videti ko ima, a ko nema skupštinsku većinu za formiranje nove vlasti".

Dodik je ponovio tvrdnje da je sporazum Saveza za promene iz Republike Srpske sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Demokratskom frontom iz Federacije BiH "štetan i veoma opasan" za RS, dok je za novog srpskog člana Predsjdništva BiH Mladena Ivanića rekao da "ne može da predstavlja institucije RS".

On je naveo da je ključni organ u RS Narodna skupština, koja će se, ako bude potrebno, izjašnjavati o svakom pitanju na nivou BiH. "Ivanić ima tri ovlaštenja kao član Predsedništva BiH i niko u to ne dira", dodao je Dodik.

Predsednik RS je opovrgao tvrdnje da je nervozan i da se to primećuje u njegovim istupima nakon što je Savez za promene potpisao sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH sa SDA i DF-om, poručujući kako njegov SNSD ima čvrst dogovor i partnerstvo sa HDZ BiH.

"Ostaćemo u savezništvu s HDZ-om i gradićemo naše politike na dodirnim pitanjima", naveo je Dodik. On je odbacio tvrdnje da Rusija ima uticaj na RS i njenu politiku, dodavši da Rusi nisu ispostavili Republici Srpskoj nijedan politički zahtev niti sugestiju da radi protiv teritorijalnog integriteta BiH.

Dodik je na kraju rekao da, ukoliko se ukaže prilika, nema ništa protiv da se sastane sa haškim optužnikom i predsednikom radikala Vojislavom Šešeljem.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.