Dodik: Legitimitet izbornog procesa nije ugrožen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2022, 19:37

Dodik: Legitimitet izbornog procesa nije ugrožen

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je da legitimitet izbornog procesa nije ugrožen, da je za predsednika Republike Srpske izabran voljom naroda i da je namera SNSD-a nakon objave rezultata da formira Narodnu skupštinu.

"Mi nećemo čekati 40 dana da mandatar pokušava nešto, mi ćemo to završiti veoma brzo. Mi moramo to završiti najkasnije do kraja novembra, formirati vladu, da bismo mogli do kraja godine doneti novi budžet, nove politike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ekonomske politike za iduću godinu da bi mogli da nastavimo da radimo", naveo je Dodik.

On je za ATV rekao da na proteklim opštim izborima nije bilo ni manje ni više ekcesa nego na prošlim, te da nijedan od njih ne ugrožava legitimitet izbornog procesa i da nema potrebe za ponavljanjem izbora.

Dodik je istakao da je relevantno da se poštuju izborni podaci, dodajući da nema ništa protiv da se ponovo broje glasovi na određenim biračkim mestima, kako bi se raščistile spekulacije.

"Ako je žalba osnovana neka se prebrojavaju glasovi. Ako je žalba osnovana do mere da je ugrožen izborni proces, apsolutno nisam ni protiv toga da se ponavljaju izbori, ali nisam ni za avanturizam te vrste i to treba dobro odmeriti", rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je rekao da mu kao novoizabranom predsedniku Republike ne treba nikakva spekulacija.

"Nek se skenira svaki glasački listić i nek se pokaže da je to objektivno i da kažemo `evo ljudi i jel i ova sumnja razrešena, jeste`", naveo je Dodik.

On je istakao da nakon 96 odsto izbrojanih glasova i 30.000 glasova razlike u njegovu korist za predsednika Republike govori da je on budući predsednik Republike Srpske.

Čujem se redovno sa Vučićem, imamo dobar odnos

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je njegov odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dobar i dodao da je njihova komunikacija konstantna, kao i da uvek postoje određene spekulacije, ali da to neće ugroziti dobre odnose Republike Srpske i Srbije.

"Uvek ima spekulacija. Čujem se redovno sa Vučićem i o tome ne moram da govorim, kazao je on za banjalučku ATV.

Ključno pitanje Republike Srpske su, kako je istakao, dobri odnosi sa Srbijom i uvek dobri odnosi sa rukovodstvom.

"Ja sam dugo godina ovde, još kada je bio Milošević u Srbiji, pa preko njega dalje Koštunica, Boris Tadić, Toma Nikolić, govorim o predsednicima, evo i danas. Sa Vučićem imam zaista personalan dobar odnos, ali da ima i na njegovoj strani ovde nekih koji spekulišu, toga naravno uvek ima", rekao je Dodik.

On je istakao i da je protekle noći razgovarao sa Vučićem o "glupostima koji pokušavaju neki da indukuju".

"Čuli smo se o tome i apsolutno je on racionalno postupio kao što sam i ja postupio racionalno. Ključno pitanje koje on svo vreme potencira jeste dobra saradnja i stabilnost između Republike Srpske i Srbije i to će biti i nastavljeno. Nijednog razloga nema da tako ne bude", naveo je Dodik.

Povodom spekulacija u medijima o tome da su odosi dvojice zvaničnika narušeni jer Vučić Dodiku još nije čestitao pobedu na izborima za predsednika RS, on poručuje da će Vučić kao ozbiljan državnik, naravno, uputiti čestitku kada podaci budu zvanični, što odugovlači komplikovan izborni proces u BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.