Dodik: Ključni problem je i dalje u FBiH

Izvor: Politika, 03.Okt.2013, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Ključni problem je i dalje u FBiH

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je juče novinarima u Banjaluci da će zatražiti održavanje posebne sednice parlamenta RS, na kojoj bi se poslanici izjasnili o principima za provođenje odluke „Sejdić i Finci”, te o mehanizmu koordinacije koji su dogovoreni u Briselu.

„Potrebno je da do 10. oktobra, kada treba da u Briselu odlučimo o ponuđenim rešenjima, imamo određene saglasnosti u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << skladu sa našim Ustavom”, rekao je Dodik i ponovio da je sastanak političkih lidera iz BiH u Briselu bio jedan od odlučujućih za poziciju BiH prema evropskim institucijama. „Videlo se da je ključni problem rešavanje modela izbora članova Predsedništva BiH u Federaciji BiH (FBiH), na šta smo upozoravali sve vreme. Zaključci iz Brisela potvrđuju naše ranije politike o oba ova pitanja.”

On je istakao da ostaje direktan izbor članova Predsedništva BiH iz RS, ali i FBiH.

„Republika Srpska ostaje jedna izborna jedinica, a eliminiše se reč kojom se određuje nacionalna pripadnost izabranih članova Predsedništva BiH”, rekao je Dodik i naveo da je problem što u FBiH tek treba da dogovore model izbora članova Predsedništva BiH. „RS će podržati svaki dogovor relevantnih političkih faktora o tom pitanju u FBiH do 10. oktobra. Ako se ne postigne dogovor u FBiH, BiH bi se mogla suočiti sa sankcijama.”

On je napomenuo da ponuđeno rešenje za uspostavljanje mehanizma koordinacije u potpunosti odgovara evropskim standardima. „U tom pogledu ostalo je da se reše dva pitanja u FBiH – učešće u mehanizmu koordinacije kantona i sistem odlučivanja.”

On je ocenio da predstavnici RS mogu relaksirano da idu 10. oktobra u Brisel, na nastavak razgovora.

„RS je rešila pitanje ’Sejdić i Finci’ i nećemo da snosimo odgovornost za neuspeh, a želimo da učestvujemo u uspehu”, rekao je predsednik RS i naveo da federalnim partnerima ostaje izbor između dva modela. „Prvim modelom, koji su predložili HDZ BiH i SDA, podrazumeva se da FBiH bude jedna izborna jedinica sa dva izborna područja koja se tek trebaju definisati. Pod drugim modelom podrazumeva se da se izbor vrši na način da kantoni imaju preferencije, koje će omogućiti jasnu razliku među izbornim kandidatima.”

Potpredsednik RS Emil Vlajki smatra da se sastanak u Briselu završio „pobedom Hrvata u Federaciji BiH” te bi se, prema njegovom mišljenju, trebalo nadati „da će lider SDP Zlatko Lagumdžija, zamenik predsednika SDA Bakir Izetbegović i predsednik SDA Sulejman Tihić to shvatiti i pozdraviti”.

B. Marić

-----------------------------------------------------------

EU neće preduzimati odgovornost umesto BiH

Sarajevo – „Zaboravite na situaciju u kojoj će Evropska unija preuzimati odgovornost za odluke, ta vremena su prošla i više se neće vratiti”, izjavio je juče na Aerodromu Sarajevo po povratku iz Brisela šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen. On je naglasio da je dan ranije u Briselu održan konstruktivan sastanak koji je rezultirao „zaustavljanjem sata” i davanjem nove šanse liderima u BiH da ponude konkretne predloge za s provođenje odluke „Sejdić i Finci”.

„Sada je više nego jasno da je odgovornost na vođama ove zemlje, a ja sam se u Sarajevo vratio da im budem od pomoći. Nadam se da ćemo dobiti konkretne predloge i verujem da je to moguće, ali stvar je sada u detaljima”, rekao je Sorensen.

D. S.

objavljeno: 03.10.2013
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.