Dodik: Kina nam se našla

Izvor: B92, 10.Feb.2021, 12:36

Dodik: Kina nam se našla

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da se Kina pokazala kao jedan od značajnijih partnera BiH.

"Onlajn samit sa 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope bio prilika za analiziranje ranije odobrenih projekta i razgovor o novim ulaganjima", rekao je Dodik.

"Kina se tu pokazala kao jedan od važnih partnera, koji nije oklevao da realizuje ono što se dogovori i to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nam daje optimizam da ćemo i u budućem vremenu, svi zajedno, a pogotovo mi ovde u BiH i Republici Srpskoj, animirati i zainteresovati Kineze koji su nam veoma važni", kazao je Dodik za Kinesku medijsku grupu (CMG).

Dodik, koji je bio jedan od učesnika jučerašnjeg samita lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, rekao je da "postoji dugačka lista projekata i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH i zainteresovanost za angažman i korišćenje sredstava iz ovog programa koji je promovisan 2012. godine i koji se pokazao održivim u uslovima globalne neravnoteže".

"Format 17 +1 daje šansu, pre svega nama ovde, da na brz i efikasan način dobijemo dodatna sredstva i partnere kako bismo išli dalje", kazao je Dodik.

Naveo je da je BiH zainteresovana za projekte iz oblasti energetike, ali i za puteve i auto-puteve.

Dodik je rekao kako se Kina pokazala kao potentan ulagač, koji nema političkih zahteva i uslovljavanja.

"To je najbolji način. Ukoliko već uzimate kredite, plaćate kamate ili promovišete nečije tehnologije, to bi trebalo biti sasvim dovoljno, a ne da dolaze politički i neki drugi zahtevi. Kina se pokazala kao jedna od globalnih sila i jedan od najkorisnijih partnera", rekao je.

Ocenio je i da je Sporazum o investicijama između EU i Kine "dobar za EU ali i za region kojem pripada BiH".

"Dodatno se otvara ogromno masovno kinesko tržište, ne samo za potrošnju nego i za investicije u nove tehnologije kojima Evropa raspolaže. Svakako da će taj sporazum koristiti svima pa će i nama koji smo posredno njegovi konzumenti svakako dati priliku da sagledamo potencijal", rekao je.

Dodik je kazao da je "pandemija koronavirusa odjednom zaustavila, i kao hirurškim nožem presekla kontakte" među zemljama, ali i da je Kina, u takvom ambijentu, pokazala solidarnost i transparentnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DODIK O SARADNJI SA KINOM: Zainteresovani smo za energetiku i auto-puteve

Izvor: Kurir, 11.Feb.2021, 11:08

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se Kina pokazala kao jedan od značajnijih partnera BiH.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.