Dodik HR: Slavite svoje pobede, ali nemojte naše tragedije

Izvor: B92, 19.Avg.2016, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik HR: Slavite svoje pobede, ali nemojte naše tragedije

Donja Gradina -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio svima u BiH i regionu da u ime mira moramo da se suočimo sa posledicama prošlog rata.

"Tako imamo šansu da nam se to ne ponovi", poručio je Dodik na komemorativnom skupu povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja koncentracionog logora Jasenovac.

On je rekao da je Republika Srpska uslov i garancija opstanka na ovim prostorima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a da bi svi drugi iz BiH i regiona to shvatili treba, kako je naveo, da dođu i pogledaju "skromne table poginulih".

"Zato je RS neuništiva, niste videli manju državu u koju je ugrađeno više žrtava", poručio je Dodik.

Kako kaže, ovo strašno mesto iznova opominje da ne treba dozvoliti nova zastrašivanja, jer smo u prošlosti platili preveliku cenu i doživeli genocid koji nije nazvan pravim imenom.

Dodik ističe da Jermeni traže da ceo svet deklariše kao genocid njihovo stradanje od Turske i da ne vidi razlog zašto Srbi, Jevreji i Romi to ne bi tražili.

On je naglasio da ne smemo o tome da ćutimo, kao i da ceo slobodarski svet ne sme da ignoriše istorijske činjenice i ćuti o žrtvama NDH dodajući da je antifašizam ugrađen u temelje Evrope.

Dodik je dodao da je važno i da se istaknu svi koji se se kao antifašisti pobunili protiv takve države ne samo sa naše strane već i u samoj Hrvatskoj.

"Hrvatska, verujemo, danas nije Nezavisna država Hrvatska i zato gradimo prema njoj politiku mira. Slavite vaše pobede, ali nemojte da slavite naše tragedije", dodao je Dodik.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.