Dodik: Finalizujemo predlog zakona o Ustavnom sudu BiH

Izvor: RTS, 20.Feb.2020, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Finalizujemo predlog zakona o Ustavnom sudu BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je stav srpskih predstavnika na nivou BiH da Ustavni sud BiH treba da ima šest sudija – dva koja dolaze iz Republike Srpske i četiri iz Federacije BiH.
"Na sastanku nije urađeno ništa tajno. Rješenja koja smo predložili mogu biti korisna za sve, pa i za Bošnjake. Ukoliko se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oni odmaknu od linije odbijanja, vidjeće da i oni imaju koristi", rekao je Dodik na konferenciji za medije nakon sastanka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

Poručio je da se finalizuje predlog zakona o Ustavnom sudu BiH.
Naglasio je da je održan radni sastanak na kojem se dogovaralo o odlučivanju u zajedničkim institucijama.
"Predsjedništvo, Savjet ministara, Parlamentarna skupština, na svim mjestima bićemo, ali nećemo donositi odluke. Što se tiče drugih odluka nivoa odlučivanja, komunikacijska, službena i ostala, sve ostaje na istom nivou", naveo je Dodik.
Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija rekao je srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH nastavljaju rad, ali na način kako je to utvrdila NSRS.
Dodik je rekao da je zgrada u kojoj je sada SDA vlasništvo srpske porodice i da ta imovina nije vraćena, prenose Nezavisne.
"Tamo je sjedište  SDA i oni iz ovog razloga rade da bi spriječili povratak imovine Srba. Nekima je to smiješno danas. Za tu kuću postojizahtjev nasljednika da se ona vrati. SDA je to zaposjela i ne želi da vrati., a da ne pričamo o Baščaršiji koliko je bilo vlasnika Srba, naveo je Dodik.
Zato je ovdje na sceni otimačina i Bošnjaci moraju da prihvate, ako nastave ovako, da ne mogu da zadrže ovu zemlju. Ustav koji je važeći je nedvosmislen. Sva kršenja treba da se dovedu u red i mi ćemo  na tome raditi. Mislim da ima još vremena da se razgovara", dodao je Dodik.
"'Goodbye BiH' ako ne dođe do razgovora"Na pitanje zašto je rekao rekao "Goodbye BiH", a da sada poziva na razgovore, Dodik je odgovorio da novinar 'površno slušao', ali da je on rekao da bi se to moglo desiti ako ne dođe do razgovora.
"Vi želite da pravite svoju scenografiju, ali meni ne smeta ni ovaj prvi dio", rekao je Dodik novinaru.
Govoreći o susretu ambasadorom SAD i navodnim pretnjama koje je na tom susretu izrekao, Dodik je rekao da je Amerika svojom politikom 25 godina bila antisrpska i afirmisala je bošnjačke interese.
Kada je reč o poseti crnogorskog predsednika Mila Đukanovića BiH, Dodik je ponovio da nije vreme za posetu zbog dešavanja u Crnoj Gori.
"Na prošloj sjednici su dva člana Predsjedništva glasala i ponovo vratila tačku. Pošto je NS RS rekla, a i ja mislim, da nije vrijeme da Đukanović dolazi u posjetu, imajuću u vidu da je srpski narod konstitutivan i da nismo srećni zbog onog što se u Crnoj Gori dešava srpskom narodu. Zbog toga sam i povukao vitalni nacionalni interes", zaključio je Dodik.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik nakon sastanka: Neće biti donesene nikakve odluke u institucijama BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Feb.2020

ISTOČNO SARAJEVO - Milorad Dodik, srpski član Predsjedništava BiH, rekao je danas na sastanku srpskih predstavnika koji rade u zajedničkim institucijama BiH da se radi o radno-konsultativnom sastanku, te da je razgovarano o odlučivanju srpskih predstavnika i da je dogovoreno da neće biti ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Cvijanović: Visoki predstavnik utiče preko stranaca u Sudu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2020, 00:40

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da visoki predstavnik, bez obzira što ne koristi bonska ovlašćenja, još i te kako utiče na političku situaciju u BiH, ali sada putem stranih sudija koji su deo bošnjačkog glasačkog bloka u Ustavnom sudu BiH..."Mehanizmi visokog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.