Dodik: Dejton ili disolucija

Izvor: B92, 11.Mar.2011, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Dejton ili disolucija

Banjaluka -- Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da taj entitet prihvata samo dejtonsku Bosnu i Hercegovinu i da će u drugom slučaju krenuti u "disoluciju" te države.

On je u oštrom obraćanju rekao da će policija RS uhapsiti svakog osumnjičenog za ratne zločine, kojeg pronađe na entitetskoj teritoriji.

Nezadovoljan puštanjem generala Jovana Divjaka, Dodik je najavio da ovaj slučaj pokazuje kako u BiH nema ništa zajedničko.

On je izjavio da visoki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, nakon njegovog angažmana u slučaju Divjak, za Republiku Srpsku više ne predstavlja relevantnu osobu i instituciju, bez obzira na to ko stoji iza njega.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je kako je nedopustivo u ime Bosne i Hercegovine iznositi stavove van granica ako oni nisu usaglašeni kao što su to u slučaju Jovana Divjaka učinili član Predsedništva BiH Željko Komšić i ministar inostranih poslova Sven Alkalaj.

On je rekao da "kriminalno ponašanje Alkalaja i individualno Komšića pokazuje da u zemlji nema ništa zajedničko".

"Nećemo samo otići, odnećemo i RS"

Milorad Dodik je kazao da "takva BiH ljudima u Republici Srpskoj nije potrebna".

"Možda bi najbolje bilo da ih trajno oslobodimo bilo kakvog našeg prisustva u BiH, ali to prisustvo neće podrazumevati da se pokupimo i odemo, mi ćemo odneti i RS. Ja sam uveren u tu misiju i kao čovek ću se boriti za nju. Ja sam uveren da postoji trenutak za sve i da sada možda nije trenutak, ali ja sam uveren da će jednog dana to biti", rekao je Dodik.

Dodik je poručio da će policija Republike Srpske uhapsiti svakog osumnjičenog ako se nađe na teritoriji tog entiteta i posebno imenovao bivšeg člana Predsedništva BiH Ejuša Ganića i penzionisanog generala Jovana Divjaka.

On je zatražio vanredno zasedanje entitetskog parlamenta, koji će raspravljati o situaciji sa optužnicama i radu, kako kaže, nelegitimnih pravosudnih institucija u BiH.

U Federaciji gotovo i nema reakcija, javnost je više okrenuta današnjem 74. rođendanu generala Divjaka, kojem već stižu hiljade čestitki.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.